12. maja 2021.
Radio televizija Pančevo
Južni Banat Opovo

Svinjska kuga preti iz Rumunije

U susednoj Rumuniji je poslednjih meseci zabeležen veliki broj žarišta i slučajeva afričke svinjske kuge što je dovelo do proširenja zaraženog i ugroženog područja ka Srbiji. U našoj zemlji još uvek nije registrovan nijedan slučaj ove bolesti ali postoji realna opasnost da se zaraza proširi preko granice.

– Imajući u vidu izuzetnu otpornost uzročnika i dalje širenje ove bolesti u zaraženim područjima, kao i prenošenje na neinficirane regione, realnost je koje moramo biti svesni – ističu u Upravi za veterinu. – Zbog toga se moraju preduzimati sveobuhvatne preventivne mere u kontinuitetu. Kako od strane uzgajivača svinja, tako i kod lovaca, klanica i nadležnih službi. Važno je da građani koji putuju u zemlje gde ima afričke svinjske kuge, budu obavešteni o načinima prenošenja zaraze. Posebno ukoliko dolaze u kontakt sa divljim i domaćim svinjama ili pri kupovini proizvoda poreklom od svinja, naročito pršute, pečenice, kobasice i slanine.

U Upravi za veterinu ističu da se kontrolišu gazdinstva sa svinjama, kao i stočne pijace. Bolest nije zoonoza i ne prenosi se na čoveka, ali je takve prirode da se lako širi i uništavanje životinja je jedina mera. Zato, ekonomska šteta može biti ogromna. Vakcina protiv afričke kuge ne postoji, a ni lečenje, jer kako objšanjavaju veterinari, ono je i zabranjeno jer ne postoji imuni odgovor životinje na zarazu.

Ukoliko se afrička svinjska kuga pojavi kod nas, to bi moglo da utiče na celokupnu proizvodnju svinja u Srbiji. Zbog toga je bitno da se vodi računa o zdravlju i kretanju životinja.

Related posts

Pokušaj ubistva u Opovu

Mica Milakov

Hitna pomoć: Toplo vreme utiče na povećan broj poziva

Vanja Vićentić

Nema odmora za vatrogasce

Nikoleta Dragaš

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija