26. januara 2021.
Radio televizija Pančevo
Južni Banat Opovo

Svinjska kuga preti iz Rumunije

U susednoj Rumuniji je poslednjih meseci zabeležen veliki broj žarišta i slučajeva afričke svinjske kuge što je dovelo do proširenja zaraženog i ugroženog područja ka Srbiji. U našoj zemlji još uvek nije registrovan nijedan slučaj ove bolesti ali postoji realna opasnost da se zaraza proširi preko granice.

– Imajući u vidu izuzetnu otpornost uzročnika i dalje širenje ove bolesti u zaraženim područjima, kao i prenošenje na neinficirane regione, realnost je koje moramo biti svesni – ističu u Upravi za veterinu. – Zbog toga se moraju preduzimati sveobuhvatne preventivne mere u kontinuitetu. Kako od strane uzgajivača svinja, tako i kod lovaca, klanica i nadležnih službi. Važno je da građani koji putuju u zemlje gde ima afričke svinjske kuge, budu obavešteni o načinima prenošenja zaraze. Posebno ukoliko dolaze u kontakt sa divljim i domaćim svinjama ili pri kupovini proizvoda poreklom od svinja, naročito pršute, pečenice, kobasice i slanine.

U Upravi za veterinu ističu da se kontrolišu gazdinstva sa svinjama, kao i stočne pijace. Bolest nije zoonoza i ne prenosi se na čoveka, ali je takve prirode da se lako širi i uništavanje životinja je jedina mera. Zato, ekonomska šteta može biti ogromna. Vakcina protiv afričke kuge ne postoji, a ni lečenje, jer kako objšanjavaju veterinari, ono je i zabranjeno jer ne postoji imuni odgovor životinje na zarazu.

Ukoliko se afrička svinjska kuga pojavi kod nas, to bi moglo da utiče na celokupnu proizvodnju svinja u Srbiji. Zbog toga je bitno da se vodi računa o zdravlju i kretanju životinja.

Related posts

Akcija suzbijanja odraslih formi komaraca uređajima iz aviona 22. avgusta u Vršcu

Nikoleta Dragaš

Novi rezultati testova za virus Covid – 19 u Južnom Banatu

Nikoleta Dragaš

REŠEN JOŠ JEDAN NASLEĐEN PROBLEM: Počeli radovi na pružnom prelazu u Skadarskoj!

Mica Milakov

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija