19. januara 2021.
Radio televizija Pančevo
Južni Banat Kovačica

Dve izložbe u Padini posvećene narodnoj nošnji

U okviru obeležavanja 212 godina naseljavanja Padine, organizacioni odbor zadužen za program, uvrstio je i dve izložbe posvećene narodnoj nošnji kod Slovaka.

Prvu izložbu predstavilo je udruženje žene iz Padine. Izložba je posebno bila posvećena ukrasima koji se nalaze na nošnji, pa je i ponela takav naziv, Ukrasi na starinskoj slovačkoj nošnji. Veliku pažnju meštana privukla je tradicionalna narodna nošnja koja je očuvana, iako su neki komadi stari i više od stotnu godina. Elenka Hanjik je pozdravila goste ovom prilikom,a prisutnima su se obratili Zlatko Šimak, predsednik SO Kovačica i Milan Garašević, predsednik opštine Kovačica.

Ovom prilikom predsednik opštine rekao je da je važno očuvati sopstvenu kulturnu baštinu, jer je to deo identiteta svakog od nas.

Usledio je muzički program, pevački odlomci praćeni harmonikom.

Nakon ove izložbe, Kulturni centar Kisač predstavio je takođe slovačku nošnju pod pokroviteljstvom projekta Lepota slovačke nošnje. Autori Branislav Kokavec i Pavel surovi su spojili tradiciju i modernu kulturnu delatnost. Izložbu su otvorili Milan Garašević, predsednik opštine Kovačica, Pavel Surovi i Milina Hrćan, zamenica pokrajinskog sekretara za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine i Miroslav Brna, umetnički poznavalac i kritičar.

Related posts

U Banatskom Novom Selu počelo sa radom istureno odelenje muzičke škole

Mica Milakov

Svečanom liturgijom i fijakerijadom Gaj obeležio slavu

Jasmina Petkovic

Uspešna manifestacija “Udicom protiv droge”

Nikoleta Dragaš

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija