23. januara 2021.
Radio televizija Pančevo
Južni Banat Kovačica

DIREKTORKA TOOK: Prepoznatljivi smo po multikulturalnosti, zbog koje našu opštinu i nazivaju „Vojvodina u malom“

Draganu Latovljev, v. d. direktora Turističke organizacije opštine Kovačica, pitali smo šta je to u turističkoj ponudi ove južnobanatske opštine, osim Galerije naive i galerija oko nje i Spomen doma „Mihajlo Pupin“?

-U Kovačici već deset godina je građanima je na usluzi, pa i onih najprobirljivijih, jedno od najmodernijih turističkih naselja u Srbiji. To je „Relax“. Pored velikog otvorenog bazena, koji je u funkciji leti, pod istim krovom tu su i zatvoreni bazeni za odrasle i za decu, zatim, teretana, đakuzi, sauna, lepo uređeni restoran sa letnjom baštom, kao i kongresne sale sa 300 mesta. U neposrednoj blizini su – nabraja direktorka – tereni za fudbal, košarku, rukomet i tenis. Uz ova dva kompleksa postoji i treći: luksuzno opremljeno apartmansko naselje sa ukupno 96 ležajeva. Svaki apartman poseduje kuhinju i kupatilo, kao i kablovsku televiziju, klimu, telefon i minibar.

Sem ovog turističkog naselja, koje je prošle godine ostvarilo 10.045 noćenja, a ove godine, do kraja juna već 9.607, što je povećanje u odnosu na isti period prošle godine za preko 100 odsto, u opštini Kovačici u turističkoj ponudi je i 12 kategorizovanih seoskih turističkih domaćinstava, sa ukupno 110 ležajeva, u kojima je do kraja juna ostvareno 541 noćenje, što je povećanje za oko 20 odsto.

VOJVODINA U MALOM

Šta još istaći, pitamo našu sagovornicu?

-Pa, istakla bih radionicu za ručno pravljenje violina i ostalih žičanih instrumenata, majstora Jana Nemčeka, kao i izložbene prostore Udruženja žena, zatim, etno sobe i etno domove u naseljenim mestima naše opštine. Sem toga, za posetioce je izuzetno atraktivan privatni etno muzej g. Petraša u Padini, koji je ceo svoj život posvetio sakupljanju raznih eksponata, kako bi ih otrgao od zaborava, tako da u njegovoj zbirci već ima preko 8000 raznih predmeta, a ne smemo, nikako, zaboraviti ni Etnografski muzej u Debeljači.

Što se rekreativnog turizma tiče, direktorka Latovljev kao atraktivnu turističku ponudu ističe Debeljačka jezera, kao i ergelu konja u Crepaji. Sem Debeljačkih jezera, za ljubitelje ribolova tu je i Potamišje i sama reka Tamiš, koja protiče severozapadnim obodom opštine i jako je interesantna i za lov i za ribolov.

Sve to, svakako, jeste najznačajniji, ali je, ipak, samo deo onoga što opština Kovačica ima u svojoj svukupnoj turističkoj ponudi. – U našoj opštini možete posetiti brojne turističke lokalitete, uživati u raznim atraktivnim manifestacijama, ali i probati najkvalitetnije gastronomske specijalitete kuhinje ovoga kraja, a sve vezano za bogatu kulturnu tradiciju Slovaka, Srba, Mađara, Rumuna i drugih nacionalnih zajednica koje žive na ovim prostorima. To je ta naša prepoznatljiva multikulturalnost, zbog koje, uostalom, našu opštinu i nazivaju „Vojvodina u malom“ – sa posebnim zadovoljstvom napominje Dragana Latovljev, naša sagovornica na kafi, ovoga jula, ove 2018. godine.

I da ne zaboravimo, sem već završenih brojnih aktivnosti na modernizaciji rada Turističke organizacije, do kraja septembra ove godine biće završen i projekat izgradnje i opremanja info centra i suvenirnice, što će i te kako pospešiti efikasnost turističke ponude, i kvalitetom i kvantitetom.

MANIFESTACIJE

Brojne su tradcionalne manifestacije koje se održavaju u opštini Kovačica. Pomenućeno samo neke: Crepajački fijaker, Prolećna čarolija u Kovačici, Moto skupovi u Kovačici i Debeljači, Bostanijada u Idvoru, Dan meda i cveća u Kovačici, Međunarodno takmičenje u kuvanju brindzovih knedli, Velikogospojinski dani u Crepaji, Božićno-novogodišnji vašar… A sve pod „budnim okom“ Turističke organizacije opštine Kovačica.

Posebno ističemo Kovačički oktobar, manifestaciju koja traje tokom celog oktobra i prebogata je raznim kulturnim „specijalitetima“. Ključni događaj je, svakako, Oktobarski salon slika, tradicionalna izložba slikara naivaca, koja se u kontinuitetu održava još od 1952. godine.

Related posts

Trinaesta vajarska kolonija u Jasenovu

Nikoleta Dragaš

Sudar teretnog voza i “škode” na pruzi Novi Sad – Pančevo, vozač povređen

Jasmina Petkovic

Huligani Vuka Jeremića uništavaju javnu imovinu

Mica Milakov

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija