17. januara 2021.
Radio televizija Pančevo
Južni Banat Vršac

Vekovna vršačka tradicija vinogradarstva – na mapi puteva vina Srbije

Vinski putevi, koje je vekovna tradicija vinogradarstva u Srbiji ocrtala na mapi naše zemlje, idealna su destinacija kada se poželi dobro vino.

Geografski položaj i klimatski uslovi Srbije omogućili su žiteljima gotovo svih delova zemlje da uzgajaju vinovu lozu. U Srbiji postoji oko 700 vrsta vina. Od krajnjeg severa zemlje do juga obeleženi su vinski putevi, njih devet, koji skrivaju vinske podrume sa najlepšim vinima, a jedan od vinskih pruteva vodi i u Vršac.

Vinski put Vršac

Vršački kraj je u Jugoslaviji uživao poseban status što se tiče vinogradarstva, a pre toga u Ugarskoj i u starom Rimu.

Vršačko vinogorje spada u starija vinogradarska područja Evrope. Prema nekim pisanim podacima i arheološkim nalazima, počeci vinogradarstva datiraju još iz vremena Dačana i rimske vladavine ovim krajem.

Plodno zemljište, povoljni geografski i klimatski uslovi svrsrtali su ovaj reon u jedan od najznačajnijih vinskih rejona Srbije.

Autohtone sorte ovog kraja su smederevka, župljanka, šasla bela i kreaca. Dominiraju bele sorte muskat otonel, šardone, pino bjanko, italijanski i rajnski rizling.

Ono čime sa Vrščani najviše ponose su vinogradi i čuveno vršačko vino koje je čak iz najdublje prošlosti deo sudbine ovoga grada.

Obilazak vinograda i vinski podrumi u Gudurici I Velikom Središtu zadovoljiće svačiju vinsku radoznalost. Mnoštvo manjih vinarija pružaju ruralni ugođaj gde se pored dobrog vina mogu probati i razni specijaliteti domaće kuhinje uz neizbežne tamburaše.

Na ovom putu vina pored vinograda, vinarija i specijalizovanih vinskih restorana u zavisnosti iz kog pravca dolazite. U izboru vina pomoći će Vam Banatski vinski red Sveti Teodor.

Izvori: blic.rs, www.gost.rs, Wikipedia, www.serbia.com

Related posts

Vrščanin izgoreo u svom automobilu

Jasmina Petkovic

Havarija na vodovodnoj mreži na Sodari

Zorana Stekovic

Bivšem predsedniku opštine Alibunar šest godina zatvora

Nikoleta Dragaš

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija