25. januara 2022.
Radio televizija Pančevo
Južni Banat Vršac

Vekovna vršačka tradicija vinogradarstva – na mapi puteva vina Srbije

Vinski putevi, koje je vekovna tradicija vinogradarstva u Srbiji ocrtala na mapi naše zemlje, idealna su destinacija kada se poželi dobro vino.

Geografski položaj i klimatski uslovi Srbije omogućili su žiteljima gotovo svih delova zemlje da uzgajaju vinovu lozu. U Srbiji postoji oko 700 vrsta vina. Od krajnjeg severa zemlje do juga obeleženi su vinski putevi, njih devet, koji skrivaju vinske podrume sa najlepšim vinima, a jedan od vinskih pruteva vodi i u Vršac.

Vinski put Vršac

Vršački kraj je u Jugoslaviji uživao poseban status što se tiče vinogradarstva, a pre toga u Ugarskoj i u starom Rimu.

Vršačko vinogorje spada u starija vinogradarska područja Evrope. Prema nekim pisanim podacima i arheološkim nalazima, počeci vinogradarstva datiraju još iz vremena Dačana i rimske vladavine ovim krajem.

Plodno zemljište, povoljni geografski i klimatski uslovi svrsrtali su ovaj reon u jedan od najznačajnijih vinskih rejona Srbije.

Autohtone sorte ovog kraja su smederevka, župljanka, šasla bela i kreaca. Dominiraju bele sorte muskat otonel, šardone, pino bjanko, italijanski i rajnski rizling.

Ono čime sa Vrščani najviše ponose su vinogradi i čuveno vršačko vino koje je čak iz najdublje prošlosti deo sudbine ovoga grada.

Obilazak vinograda i vinski podrumi u Gudurici I Velikom Središtu zadovoljiće svačiju vinsku radoznalost. Mnoštvo manjih vinarija pružaju ruralni ugođaj gde se pored dobrog vina mogu probati i razni specijaliteti domaće kuhinje uz neizbežne tamburaše.

Na ovom putu vina pored vinograda, vinarija i specijalizovanih vinskih restorana u zavisnosti iz kog pravca dolazite. U izboru vina pomoći će Vam Banatski vinski red Sveti Teodor.

Izvori: blic.rs, www.gost.rs, Wikipedia, www.serbia.com

Related posts

Servisne informacije za utorak 29. oktobar

Zorana Stekovic

SNS VRŠAC: Propala vršačka opozicija nastavlja da obmanjuje javnost

Mica Milakov

Oko 2 hiljade građana dočekalo predsednika Vučića i u Kovinu

Mica Milakov

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija