20. januara 2021.
Radio televizija Pančevo
Južni Banat Plandište

Opština Plandište rešava problem neefikasnog sistema javne rasvete

Opština Plandište sa opštinom Rekaš u Rumuniji kreće u rešavanje problema neefikasnog sistema javne rasvete.

Dve opštine postale su glavni partneri na IPA projektu – prekogranične saradnje na unapređenju sistema javnog osvetljenja, vrednom preko 200 miliona dinara.

Namera je da se smanji potrošnja energije u sistemu javnog osvetljenja i na taj način smanje troškovi koji se finansiraju iz buyeta opštine. Na ovaj način želi se podići i svest o uštedi energije i korišćenju obnovljivih izvora energije.

Načelnik Odeljenja za prostorno planiranje, urbanizam, građevinarstvo, zaštitu životne sredine, komunalno – stambene poslove i poljoprivredu u Opštini Plandište Miloš Manojlović kaže, da je na osnovu projektno-tehničke dokumentacije predviđeno da javna rasveta u centralnim gradskim ulicama Plandišta bude u potpunosti rekonstruisana, dok u drugim ulicama postojeći izvori svetlosti treba da budu zamenjeni novim, na već postojećim stubovima.

Radovi su u toku, dok se završetak očekuje do kraja jula 2019. godine. Nakon izrade dokumentacije počeće radovi i u partnerskoj opštini.

– U glavnim ulicama Vojvode Putnika, Karađorđevoj i Hajduk Veljkovoj, dizajnirana je potpuno nova javna rasveta –navodi načelnik Manojlović.- Osvetljenje ovih ulica, parkinga, pešačkih i biciklističkih staza je dizajnirano u skladu sa propisima i zahtevima zaštite životne sredine. Razlog zamene i rekonstrukcije postojeće mreže javne rasvete, između ostalog, jeste dokazana efikasnost LED svetiljki, koje se odlikuju visokom svetlosnom efikasnošću, a njihova upotreba ima za rezultat značajno smanjenu potrošnju električne energije. Ovim radovima obuhvaćeno je i uspostavljanje kontrolnog centra i njegovo opremanje bežičnim sistemom daljinskog upravljanja, što će omogućiti daljinsku dijagnostiku i upravljanje, to jest uključenja i isključenja svetiljki, kao i regulaciju stepena iskorišćenosti.

Related posts

Servisne informacije za 4. mart

Zorana Stekovic

FIJASKO : Tajkun upropastio Slaninijadu

Mica Milakov

Pančevac Vladimir Vidaković pronađen mrtav u Kolumbiji

Mica Milakov

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija