17. maja 2021.
Radio televizija Pančevo
Južni Banat Vršac

Oformljen krizni štab zbog afričke kuge svinja

S obzirom na to da se susedi Rumuni dugo već bore se sa afričkom kugom, zaraznom bolešću koja napada svinje, kao i zbog boljazni da se bolest proširi i u Srbiji, Ministarstvo poljoprivrede oformilo je Nacionalni krizni centar koji prati situaciju u Rumuniji i preduzima mere predostrožnosti.

Od početka godina do sada bili su primorani da ubiju 50.000 zaraženih životinja, trenutno je registrovano više od 600 novoobolelih životinja.

Rumunski stočari sa ovom opasnom bolešću bore se poslednjih godinu dana. Bolest napada svinje i za nju nema leka niti vakcine i sto posto smrtonosna. Bolest se od prošle godine sporo razvijala u severozapadnom delu Rumunije, a od 9. juna ove godine razvoj afričke svinjske kuge je vrlo agresivan u jugoistočnom delu te zemlje i stigla je do prirodnog rezervata Delte Dunava.

– Sa podacima od 8. avgusta ima tačno 635 žarišta kod domaćih svinja i 30 slučajeva kod divljih svinja. Ono što je za nas posebno bitno jeste da su ta žarišta obuhvatila ugroženo područje koje je blizu naše zemlje, znači područje Arada tako da je jedan uzak pojas pogranični prema rumuniji slobodan od afričke kuge, tvrdi Saša Ostojić, Nacionalni krizni stab uprave za veterinu za RTS.

Zbog blizine granice, srpskim stočarima prvi put preti ova opasna, zarazna bolest. Na sreću, do sada nije zabležen ni jedan slučaj zaraze, ali su stočari, sa razlogom, zabrinuti.

Ministarstvo poljoprivrede i uprava veterine čine sve kako bi se širenje zaraze sprečilo u našoj zemlji. Zato su obrazovana četiri regionalna krizna centra, koja svakodnevno vrše nadzor dviljih i domaćih svinja. S obzirom na to da se virus širi i kroz mesne proizvode i prerađevine uspostavljena je koordinacija sa carinskim službama i pograničnom policijom.

Related posts

Stoilković: I ove godine predavanja za dobijanje dozvole za čamce biće u Pančevu

Aleksandra Miloševska

Izmene na pojedinim linijama ATP-a

Zorana Stekovic

Obaveštenje za stanovnike Duboke Bare

Mica Milakov

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija