26. januara 2021.
Radio televizija Pančevo
Južni Banat Vršac

Hladno oružje – jedna od najvrednijih i najinteresantnijih zbirki vršačkog Gradskog muzeja

Jedna od najvrednijih i najinteresantnijih zbirki u vršačkom Gradskom muzeju jeste izložba “Hladno oružje”. Reč je o jednoj od stalnih izložbenih postavki pod nazivom „Hladno oružje iz zbirki Gradskog muzeja Vršac”, koja sadrži 155 predmeta iz tri odelenja Muzeja: Arheološkog, Istorijskog i Etnološkog. Hronološki pokriva period od bronzanog doba do II svetskog rata.

U izložbu su ukomponovane razne vrste mačeva, bodeža, noževa i koplja počev od bronzanodopskih, perioda gvozdenog doba i vremena seobe naroda, sarmatskih, srednjevekovnih i perida novoga veka, do sredine XX veka. Na izložbi su zastupljene razne vrste vrhova strela uglavnom slovenskih, kao i vrhova strela za samostrel iz XV i XVI veka pronađenih prilikom arheoloških istraživanja na Vršačkom utvrđenju.

Veoma atraktivni predmeti na izložbi su sablje koje datiraju od vremena XIII do tridesetih godina XX veka. Među njima se nalaze turske sablje, husarske, austrijske i austrougarske, konjičke, pešadijske i oficirske, šaške i sovjetske, srpske sablje, kao i sablje Kraljevine Jugoslavije. Značajna je i kolekcija jatagana koji datiraju iz vremena XVIII i XIX veka proizvedeni u raznim oružarskim centrima počev od Carigrada, Foče, Prizrena i drugih mesta širom Balkana.

Buzdovani i topuzi predstavljeni su primercima izrađenim od bronze, gvožđa i mesinga, a datiraju iz vremena od XIII do XVII veka. Na izložbi su zastupljeni i brojni bajoneti za razne vrste pušaka počev od XVIII pa sve do sredine XX veka.

Zaštitno oružje je predstavljeno delovima opreme za oklopnika kao što je mađarski, husarski šlem sa početka XVII veka, konjički prsni oklop „kiras” iz XVI veka i šlemovi sa početka XX veka. U okviru opreme za konjanika izložene su mamuze od XIII do XV veka kao i uzengije iz XVII i XVIII veka.

Posebnu atrakciju na izložbi predstavlja kolekcija od 24 primerka oružja iz Indonezije i Okeanije u kojoj se nalaze koplja, strele, luk, štit i kijača.

Uz izložbu je štampan bogato ilustrovan katalog sa uvodnim tekstovima, predgovorom, istorijatom zbirke, vrstama oružja, zanatskim tehnikama i vrstama ukrašavanja, kao i kataloškim jedinicama svih izloženih predmeta.

Related posts

Počinje avio tretman suzbijanja larvi komaraca na teritoriji  grada Pančeva

Bojana Kecic

Rekonstrukcija vodovodne mreže u dve ulice

Nikoleta Dragaš

Afera “Pravosuđe”: Da li su pokrenute istrage protiv Stanke i Vladane Simonović?  Viši sud “ćuti” o presudi i troškovima za advokate u predmetu “Krišan”. Javnost čeka odgovore

Mica Milakov

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija