20. septembra 2021.
Radio televizija Pančevo
Južni Banat Kovačica

GARAŠEVIĆ: Kovačica kakvu građani zaslužuju

Posle aprilskih izbora 2016. godine i apsolutne pobede naprednjaka, za predsednika Opštine Kovačica izabran je Milan Garašević, koji je do tada nekoliko meseci bio na funkciji pomoćnika predsednika opštine.

Ovo je njegov drugi intervju za Start 013.

Od kada ste predsednik Opštine Kovačica, šta je to što biste posebno izdvojili kao poseban uspeh lokalne samouprave, posebno u odnosu na ono što Vam je u nasledstvo ostavila prethodna vlast?

– U trenutku kada sam stupio na dužnost predsednika opštine Kovačica, mnogi izazovi su bili preda mnom i mojim kabinetom. Dom zdravlja opštine Kovačica imao je dug od preko stotinu miliona dinara, apoteke u okviru Dom zdravlja nisu funkcionisale: rafovi su bili prazni, apotekari nisu imali redovna primanja niti su im isplaćivani putni troškovi. Naša opština je u trenutku kada sam stupio na dužnost, bila poslednja negasifikovana opština u Vojvodini. Ukinuta je radna zona. Dom kulture u Padini bio je u riuniranom stanju, u Kovačici takođe…

Danas, preko 25 procenata duga Doma zdravlja je vraćeno, apoteke funkcionišu besprekorno, gasifikacija se privodi kraju, radi se na renoviranju i rekonstrukciji zgrada u kojima su domovi kulture. Očekuje nas i nova radna zona u Crepaji. Sve što sam naveo smo rešili i rešavamo, sistemski i odgovorno misleći na naredne generacije koje će živeti u našoj opštini.

Čime ste Vi lično najzadovoljniji od onoga što je do sada urađeno?

-Započeli smo projekat gasifikacije u vrednosti od 1.560.000.000 dinara, krenuvši iz Idvora. Ponosan sam na to što će naši meštani u Samošu dobiti asfalt u velikom broju ulica, što je, takođe, velika investicija. Krenuli smo sa zamenom ulične rasvete, investirali smo u fabriku vode za naseljeno mesto Kovačica, apotekari imaju redovna primanja, a apoteke su snabdevene. Dosta smo uradili na vodovodnoj mreži u Kovačici, zamenili ventile, a sledi rekonstrukcija vodovodne mreže u Uzdinu.

Najponosniji sam na činjenicu da je naša opština danas jedno veliko gradilište.

Kako ocenjujete saradnju sa republičkim i pokrajinskim organima vlasti?

– Veoma sam zadovoljan saradnjom sa republičkim i pokrajinskim vlastima. Pokrajinska vlada nas je podržala sredstvima kroz različite projekte. Za uređenje kanalske mreže Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo odobrio je preko dva i po miliona dinara. Sekretarijat, takođe, odobrio je i sredstva po još jednom projektu opštine Kovačica i to blizu 10 miliona dinara za uređenje atarskih puteva Katastarske opštine Uzdin. Opština Kovačica dobila je preko 3 miliona dinara na osnovu konkursa Pokrajinske vlade za subvencionisanje prevoza učenika.

Jedan od najvažnijih projekata koji nas očekuje je komasacija Katastarske opštine Debeljača i za to smo dobili sredstva po projektu i to u iznosu od pet miliona dinara. U trenutku kada smo mi došli na vlast, opštinski budžet nije bio solventan. Tada su nam republičke vlasti pomogle sa 30 miliona dinara i od tada je naš budžet solidan, solventan i predvidiv.

Šta se trenutno radi na infrastrukturnom sređivanju opštine Kovačica i šta je u planu da se još uradi do kraja ove godine?

– Otvaranje farike vode je prvo što nas očekuje. Završavamo rekonstrukciju vodovodne mreže u Kovačici, sređujemo rasvetu u naseljenim mestima, očekuje nas sređivanje vašarišta u Debeljači, završetak gasifikacije opštine, do kraja godine je planirano asfaltiranje ulica u Samošu, rekonstruišemo Dom kulture u Putnikovu, radimo i na dečjem igralištu u Kovačici. Najvažnije je da spremimo planiranu radnu zonu za investitore.

SKUPŠTINA OPŠTINE

Skupština opštine Kovačica ima 39 odbornika. Njih čak 25 čine odborničku grupu SNS, u kojoj su 24 naprednjaka i jedan socijalista. Demokrate imaju osam odbornika, Liga socijaldemokrata pet, dok jedan odbornik ne pripada nijednoj partiji.

Inače, nakon lokalnih izbora, održanih pre dve godine, naprednjaci su imali 21 mandat, demokrate devet, LSV šest, SPS dva i SVM jednog odbornika.

Related posts

Badminton: petoro đaka iz Pančeva na svetskim školskim sportskim igrama

Miroslava Cvejin

SKANDAL U PROSTORIJAMA DJB: Advokati i opozicija vređali medije i pretili batinama!

Mica Milakov

Planinarsko društvo “Karpati” vas poziva da se priključite akciji “Dan pešačenja u Srbiji”

Nikoleta Dragaš

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija