25. januara 2022.
Radio televizija Pančevo
Bela Crkva Vesti

Panonsko more u “sećanju” iz pera Dušana Egingera

Kratku priču pod nazivom ,,More kao dom i kao sećanje” Dušana Egingera iz Bele Crkve, povodom izložbe ,,Evropa i more” objavio je Nemački istorijski muzej u Berlinu.

Dušan Eginger Stojšin profesor nemačkog jezika je od 2016. godine, radi u dve osnovne škole, edukuje i polaznike u Omladinskom klubu Kancelarije za mlade. Ljubav je u njemu pronašla skrivenu žicu pisca u toku studiranja. Pisao je pesme i kratke priče u kojima je obrađivao ne samo svoje emocije, već i topografiju Banata.

Obe Dušanove bake bile su Nemice, u kući se više govorilo na nemačkom jeziku i tako je opredeljenje da studira nemački jezik bilo prirodno. Emocije prema Beloj Crkvi Dušan ne iznosi samo u pisanom obliku i kroz fotografije, u razgovoru sa ovim mladim čovekom često možete čuti da mu ne pada na pamet da napusti svoje rodno mesto. Želi da edukuje mlade ne samo u okviru svoje struke, već da u njima probudi osećaj za sve lepo što Bela Crkva ima.

– U junu sam video konkurs za kratke priče, pesme, pesme u prozi do 400 reči na stranici Nemačkog istorijskog muzeja i odlučio da učestvujem. O moru razmišljam kao o neistraženom prostranstvu koje krije nove svetove. Mi živimo sa sećanjem na Panonsko more koje je utkano, usidreno duboko u nama. Smatram da nas to sećanje oblikuje, jer u meni budi čežnju koja me podstiče na razmišljanje i stvaralaštvo. Moja tema bila je “zaveštanje” Panonskog mora u vidu plodnog zemljišta i peščanih dina. Obradovala me je informacija da će priča biti objavljena, jer je to moje prvo delo koje će stići do čitalaca i to u izdanju takve institucije, kaže Dušan Eginger Stojšin.

Pisanje za sada trpi zbog previše obaveza, ipak nova kratka priča o azilantima već ima svoju formu i početak.

Related posts

Pančevački izdavači na 64. Sajmu knjiga

Nikoleta Dragaš

U poslednja 24 sata u Južnom Banatu 270 slučajeva virus Covid – 19

Zorana Stekovic

Martinović nastavlja štrajk glađu ispred Skupštine Srbije

Zorana Stekovic

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija