17. oktobra 2021.
Radio televizija Pančevo
Južni Banat Kovačica

Dečji ansambl Holubička nastupio na Međunarodnom festivalu folklora za decu u Slovačkoj

Dana 21. jula 2018. godine u Domu Matice Slovačke u Filjakovu održan je IV. Međunarodni festival folklora za decu.

Glavni motiv ovogodišnjeg festivala bio je folklor u svom tradicionalnom obliku, a glavni zadatak organizotora bio je da motivišu decu da vole tradiciju, neguju je i poštuju tradiciju drugih naroda. Na taj način ruše se granice među narodima, upoznavanjem kulture upoznaje se i narod, a ljudi povezuju.

Cilj organizatora je bio da se pokaže lepota najmlađe generacije članova kulturno-umetničkih društava kroz slovačke folklorne običaje i tradiciju. Pored toga, na najmlađim naraštajima je da, kroz motivaciju starijih, neguju sopstvenu tradiciju i kulturnu baštinu.

Festivalu je prisustvovalo veliki broj folklornih ansambala, uključujući šest skupova: Banskobistrički kraj – DFS Janošik iz Filakovo, DFS Malinčok od Malinci, FS Rakonca iz Filakovo, DFS Kukulienka od Lovinobane, DFS i DFS Sunflover Kincskereso od Drnava.

U Filjakovu u Slovačkoj iz Srbije su nastupili dečji ansambl Holubička iz Padine i ansambl iz Bačkog Petrovca. Svako je izveo kratak program tradicionalnog folklora iz svog okruženja.

Pored pratećeg kulturno-umetničkog programa, manifestacija je imala i gastronomski karakter -kuvanje njoka različitih ukusa. Takimčenje je bilo ekipno, a najbolje ekipe dobile su i odgovarajuće nagrade.

Zanatske tezge su takođe deo celokupnog događaja, pa se na njima mogao videti zanatski hleb, zanatske rukotvorine koje su deo narodne nošnje, veština urezivanja figura u koru voća (carving), pa su pristuni mogli da probaju sve izloženo.

Odlična muzika bila je deo odlične atmosfere, pa su se gosti zabavljali do kasno uveče.

Za organizaciju zaduženi su bili Matica slovačka, gradska opština Filakovo, Slovakia ludnicu u Roznavi, selo Ratka, grad Šjatorska Bukovinka, MO MS Filakovo, MO MS Filakovske Klačani, lokalna preduzeća, i roditelji dece učesnika.

Related posts

FK “Želelezničar” u 11. kolu dočekuje “Kabel”

Bojana Kecic

Opština Alibunar obezbedila pakete za najugroženije

Jasmina Petkovic

Briga o mentalnom zdravlju za inkluzivni razvoj zajednice

Miroslava Cvejin

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija