26. februara 2021.
Radio televizija Pančevo
Bela Crkva Južni Banat

Obeležena slava Rimokatoličke crkve Sveta Ana

Rimokatolička crkvena opština i vernici svečanom misom obeležili su dan Svete Ane. Misu su služili Tomislav Velencej župnik iz Ivanova, Čipak Čaba kancelar biskupov u Zrenjaninskoj Biskupiji i monsinjor Bogdan Jožef župnik Belocrkvanske župe. O istorijatu crkve govorila je Edit Fišer, animator župe.

Pre početka Svečane mise Župnik bogdan Jožef pozdravio je predsednika opštine Darka Bogosavljevića i okupljene vernike na dan kada se 211 put obeležava dan crkve Svete Ane. Rimokatolička crkva Sveta Ana koja danas postoji završena je 1806. godine i najveća je crkva u Beloj Crkvi.

– Često ne shvatamo da smo mi koji živimo u Evropi među najbogatijima na svetu, ali to nije ono što će ispuniti našu dušu. Kao što hranimo telo, tako treba da hranimo i dušu. Dodir kipova, zidova crkava nije dovoljan. Hranu za našu dušu dobijamo na Svetoj misi i Liturgiji, i kada se nakon službe pričestimo nećemo se osećati kao izgubljeni i nesretni. Put do Božije milosti koja je neograničena je u molitvi. Stvaranje i kreativnost su sposobnost duše koju moramo hraniti molitvom. Kada to razumemo, nećemo žaliti vreme za odlazak u crkvu, rekao je župnik Tomislav Velencej.

– Sveta Ana je nemačka Rimokatolička crkva i najveći objekat u istoriji belocrkvanske sakralne arhitekture, kako po po spoljnoj građevinskoj kompoziciji, tako i po unutrašnjim arhitektonskim dekorativnim oblicima masivnih dimenzija. U crkvi postoje četiri oltara, prve orgulje na horskoj galeriji su ugrađene 1806. godine i to orgulje čuvenog Franca Antona Voltera iz Temišvara. Druge orgulje graditelja Karla Leopolda Vegenštajna, takođe iz Temišvara, instalirane su 1912. godine. Prvi vitraži napravljeni su tek 1907.godine kada je urađen i kompletan moleraj i oslikavanje crkve zidnim freskama i dekoracijom, istakla je Edit Fišer.

Related posts

Servisne informacije 29. januar

Jasmina Petkovic

SKANDAL U PROSTORIJAMA DJB: Advokati i opozicija vređali medije i pretili batinama!

Mica Milakov

XXII sednica Skupštine opštine Opovo: NOVIM GRUPISANJEM U LOKALNOM PARLAMENTU PRESTALA DA POSTOJI ODBORNIČKA GRUPA GG MILORAD SOLDATOVIĆ

Zorana Stekovic

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija