27. jula 2021.
Radio televizija Pančevo
Bela Crkva Južni Banat

MIROVIĆ: Neće se stati na završetku novog bloka SPBP “Dr Budislav Babić”

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović, pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković i direktor Uprave za kapitalna ulaganja Nedeljko Kovačević posetili su Belu Crkvu.

Tom prilikom upoznali su se sa tokom radova na završetku novog bloka Specijalne bolnice za plućne bolesti “Dr Budislav Babić” i razgovarali sa domaćinima – direktorom bolnice dr Budišom Juga, Predsednikom opštine Darkom Bogosavljevićem i Predsednikom SO Marjanom Aleksićem o projektima koji predstoje.

Kapacitet bolnice je 200 postelja, kada je u pitanju združena psihijatrijska patologija i plućna patologija ova bolnica je jedinstvena u Srbiji. U novom bloku bolnice u koji će prvi pacijenti ući u toku septembra meseca, celo prizemlje predviđeno je za dijagnostiku, na prva dva sprata nalaze se trokrevetne sobe sa ukupno 88 ležajeva, dok će na trećem biti poluintenzivna nega koja prima 16 pacijenata.

Septembra prošle godine predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović potpisao je ugovor vredan 30 miliona dinara sa direktorom bolnice za plućne bolesti dr Budišom Juga, o završetku radova na izgradnji novog bloka Specijalne bolnice za plućne bolesti “Dr Budislav Babić”. Sredstva su obezbeđena na konkursu Uprave za kapitalna ulaganje AP Vojvodine.

– Na samom smo završetku radova na novom bloku bolnice i za mesec ipo dana imaćemo jedan sasvim moderan objekat, a nastojaćemo da sa upravom bolnice već za sledeću godinu pripremimo nove projekte za rekonstrukciju drugih objekata. Ovo je važna bolnica, regionalno značajna za lečenje plućnih bolesti, a decenijama niko nije ulagao u nju. Ulaganjem više od 40 miliona dinara Pokrajinska vlada je odlučila da to promeni i da u kontinuitetu učini sve kako bi modernizovala ovu bolnicu, opremila je savremenijom dijagnostikom i učinila boravak pacijentima, ali i zaposlenima prijatnijim. To je deo naše ukupne strategije da promenimo stvari u zdravstvu u AP Vojvodini, deo i nacionalne strategije, i mislim da ćemo u tome uspeti korak po korak . Do kraja godine nas očekuje nabavka nove dijagnostičke opreme kojom ćemo u cilju precizne dijagnostike u AP Vojvodini zameniti aparate stare više decenija. Biće još mnogo posla, mnogo rada je pred nama, ulazimo u nove poslove i veoma je važno da svaki segment rada u bolnicama bude u potpunosti siguran i bezbedan, istakao je Igor Mirović predsednik Pokrajinske vlade.

Na pitanje novinara kako je Vlada AP Vojvodine uspela da izdvoji 700 miliona dinara za zdravstvene ustanove samo na teritoriji Južnog Banata, Igor Mirović je odgovorio:

– Neverovatno je da zdravstvo nikada nije bilo u vrhu prioriteta u ranijim mandatima Pokrajinske vlade, da je bilo, već bismo sada imali nove Kliničke centre. Kredit je obezbeđen pre 10 ili 12 godina i prosto je neverovatno da nije bilo zajedničkog rada Pokrajinske vlade, sekretarijata, lokalnih samouprava i bolnica da se stvari pomere, već imamo promašene projekte čiji se repovi protežu i u Južnom Banatu, tu je novac potrošen uludo. Štednjom, boljom koordinacijom i postavljanjem prioriteta, a važni su i zdravstvo i školstvo, uspeli smo da opredelimo novac i da ga vratimo građanima. Moguće je i bahatim, nemoralnim odnosom prema javnim sredstvima voditi politiku, ali ona je osuđena na krah. Vidite da protagonisti takve politike nikako ne mogu da se povrate zato što građani osećaju kada uporede kako je bilo i kako je sada, da se može bolje i više u prioritetima koji su za građane važni, rekao je Igor Mirović.

Obraćajući se gostima direktor SBPB “Dr Budislav Babić” dr Budiša Juga izrazio je veliku zahvalnost za novo sanitetsko vozilo, analogni rentgen aparat i sredstva za završetak radova na novom bloku bolnice.

– Novi RTG aparat sa sistemom za digitalizaciju zamenio je aparat star 30 godina, sada je to revolucija u dijagnostici. Kvalitet snimaka je neuporedivo bolji, a uvodimo i program koji će omogućiti da RTG snimci stignu do svake ordinacije. Kada se mislilo da bolnica nikada neće biti završena Pokrajinska vlada je opredelila sredstva za završetak radova. Ova zgrada je od velikog značaja za pacijente, ali i za zaposlene, jer će sada biti posla za sve. Poslednjih 10 godina smo radili sa 50% kapaciteta. Očekujemo i da se proširimo, možda bude i novog zaposljavanja, ali, o tom potom, zaključio je dr Budiša Juga.

Related posts

Još 268 slučajeva virusa Covid-19 u Južnom Banatu

Jasmina Petkovic

Mališani u Banatskom Brestovcu dobili vrtić

Vanja Vićentić

Ministar Đorđević u Opovu i Barandi

Nikoleta Dragaš

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija