13. aprila 2021.
Radio televizija Pančevo
Bela Crkva Južni Banat

Dogovoren nastavak saradnje sa Češkom razvojnom agencijom

Pavel Frelich direktor Češke razvojne agencije i Jirži Kral ekonomski savetnik pri Ambasadi Češke Republike sa saradnicima posetili su opštinu Bela Crkva u kojoj sui m domaćini bili Darko Bogosavljević predsednik opštine i Marjan Aleksić predsednik Skupštine opštine.

Nakon sastanka gosti i domaćini izjavili su da se saradnja nastavlja izgradnjom kanalizacione mreže u Češkom Selu već ove godine i da su dogovoreni prioriteti za narednu godinu.

Za opštinu Bela Crkva je veoma važna izuzetno dobra saradnja sa Republikom Češkom koja je preko Češke razvojne agencije i Ambasade ČR realizovala brojne projekte i to ne samo u oblastima značajnim za češku nacionalnu zajednicu, već za sve stanovnike, kao što je revitalizacija izvorišta u Straži, izgradnja kanalizacione mreže u Kruščici i balon sale u istom selu.

– Mi se ovde zaista osećamo kao kod kuće. ČRA je pružala pomoć u poslednjih nekoliko godina na teritoriji cele Srbije. Danas smo razgovarali o uspešnosti projekata koji su realizovani u opštini Bela Crkva i nastavku saradnje. Bez obzira što Srbija više nije prioritetna za Češku Republiku što se tiče razvoja, zbog pretpristupnih pregovora sa EU, mi i dalje ostajemo u Srbiji i tražimo načine da pomognemo srpskim institucijama u njihovom putu ka EU i firmama koje bi ovde želele da rade. Vidimo velike mogućnosti ovde za stvaranje novih partnerstava pre svega u privrednom sektoru i to je veoma važno jer saradnja ne donosi samo novu tehnologiju, već i otvara nova radna mesta. Optimista sam, rekao je Pavel Frelich direktor Češke razvojne agencije.

– Veoma često posećujem Belu Crkvu, i moram da kažem da odnosi koje imamo sa ovom opštinom su na najboljem nivou. Svi projekti koje smo realizovali sa ČRA su dobro završeni i mislim da su korisni za sve stanovnike. Već neko vreme je otvorena mogućnost ekonomske saradnje. Pojačavamo aktivnosti da bismo više čeških firmi obavestili da postoji mogućnost das a subvencijom ČRA pokrenu biznis u Srbiji i tako povećamo zaposlenost i životni standard. Nadam se da će u narednim godinama biti čeških privrednika ovde u Beloj Crkvi, istakao je Jirži Kral ekonomski savetnik pri Ambasadi Češke Republike.

Optimistični su bili i domaćini.

– Pokazaćemo gostima sve što je realizovano u saradnji sa Češkom Republikom. Pozvali smo ih da se uključe i pomognu nam u privlačenju novih investitora i dobili pozitivan odgovor. Objasnili smo koje su prednosti investiranja u Srbiji, koliko Vlada Srbije pomaže investitorima i obezbeđuje dobre uslove. Verujem da će naši gosti to preneti češkim privrednicima i da će i nama omogućiti da prezentujemo ono što Srbija i Bela Crkva nude. Poznato je da kapital nema granica, prednosti koje Vlada Srbije nudi su nesumnjivo najveće u ovom delu Evrope, verujem da će češki privrednici pronaći interes i videti svoju budućnost u Beloj Crkvi zajedno sa svima nama, rekao je Marjan Aleksić predsednik SO Bela Crkva.

– Dogovoren je nastavak saradnje u narednom periodu, u skladu sa trenutnom situacijom u vezi uslova pod kojima saradnja može da se nastavi, jer je Srbija u pretpristupnim pregovorima sa EU. Saradnja će biti nastavljena na poljima na kojima je to moguće. Osim toga, postoje izvori finansiranja za B2B programe preko kojih ČRA može da podrži češke investitore u Srbiji, kao i program podrške projektima partnerskih opština iz Češke Republike i Srbije. Realizacija pojedinih projekata kao što je izgradnja kanalizacione mreže u Češkom Selu počeće ove godine, a naredne godine očekujemo pomoć Češke razvojne agencije pri izradi projektno – tehničke dokumentacije za izgradnju prečistača za otpadne vode u naseljenom mestu Bela Crkva i još nekoliko projekata u oblasti vodosnabdevanja, rekao je Darko Bogpsavljević predsednik opštine Bela Crkva.

Related posts

Novi parking u Banatskom Brestovcu

Jasmina Petkovic

Nove odluke Štaba za vanredne situacije u Beloj Crkvi

Mica Milakov

Preminuo Tihomir Bata Knežević

Nikoleta Dragaš

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija