27. februara 2021.
Radio televizija Pančevo
Bela Crkva Južni Banat

Autizam ne mora da bude bauk

Bogdanu Jovanoviću autizam je dijagnostikovan u petoj godini života, sa deset godina i sam je postao svestan svoje bolesti. Uskoro će Bogdan napuniti 17 godina, završio je prvi razred ekonomskog smera u “Belocrkvanskoj gimnaziji i ekonomskoj školi”.

Grafičkim dizajnom, vizuelnim i likovnim izražavanjem bavi se od svoje 5. godine, odlično govori engleski, a ove godine uči i japanski jezik koji ga je privukao dok je pripremao izložbu “Junakinje i junaci” kojom se njegova škola predstavila na manifestaciji “Noć muzeja”.

U Srbiji se oko hiljadu porodica bori za kvalitetniji život članova koji su autistični. Za kvalitetan život osoba sa autizmom roditelji i šira porodica moraju da budu izuzetno jaki i osvešćeni, a Danijela Jovanović je otišla korak dalje. U cilju da pomogne ne samo svom sinu već svoj deci i omladini sa invaliditetom, kao i njihovim porodicama, osnovala je udruženje “Pletenica” koje od 2012. godine postiže odlične rezultate na osnovu kojih je Bela Crkva postala jedan od 16 centara u kojima se nalaze regionalna udruženja “Autizam Srbije”.

Pre četiri godine osnovano je udruženje “Autizam Južni Banat” koje pokriva šest opština.

Raspoložen, nasmejan mladić koji je prvi razred ekonomske škole završio sa odličnim uspehom i uspeo da stekne brojne prijatelje među vršnjacima sa kojima razgovara o školskim brigama i ljubavi prema slikarstvu i informatici – tako belocrkvani vide Bogdana Jovanovića. Malo je njih koji znaju da je ovaj mladić već dobro savladao i japanski jezik i to potstaknut željom da bolje razume zemlju iz koje potiču rvači koji su junaci na njegovim crtežima, a koji predstavljaju i njegov doživljaj vršnjaka i profesora.

– Ljubav prema crtanju bila je pokretač u Bihejvioralnoj terapiji i sve što smo uspeli da uradimo sa Bogdanom u smislu razvoja kognitivnih sposobnosti, psihomotornog razvoja, bilo je uglavnom kroz svet životinja i na polju slikarstva. Danas on voli da pliva, da ide u teretanu i da trči, ali i da se druži i sluša rok muziku. Danas je njegovo neformalno obrazovanje izuzetno visoko i on je mladić koji ima šta da ponudi ako ga posmatrate kao ličnost, a ne samo kao osobu sa autizmom, ističe Danijela.

Osnovnu školu Bogdan je završio pohađajući nastavu po tri individualna obrazovna plana u zavisnosti od sklonosti prema pojedinim predmetima. Likovno, informatiku i engleski jezik završio je po programu za nadarenu decu, dok je matematiku, fiziku i hemiju završio po IOP 2. On je prva osoba sa autizmom koja je u Beloj Crkvi dobila ličnog pratioca uz pomoć lokalne samouprave kada se upisao u “Belocrkvansku gimnaziju i ekonomsku školu” po IOP 2.

– Interresorna komisija je izdala rešenje za dodelu ličnog pratioca, Savet za zdravstvo je podržao, a predsednik SO Marjan Aleksić rešio je veoma brzo problem . Lični pratilac bio je sa Bogdanom sve do aprila, kada smo u dogovoru sa inkluzivnim timom “Belocrkvanske gimnazije i ekonomske škole” prešli na praćenje nastave od kuće i razred je završio polaganjem razrednih ispita onlajn, u čemu smo kao i uvek imali veliku podršku Bogdanovog tate Dragana, kaže Danijela Jovanović.

Profesorka Tatjana Kokar, Bogdanov razredni starešina i njene kolege imali su punu podršku direktorke Mirjane Pančić Bužek i dobro se pripremili za rad sa Bogdanom. Reakcije vršnjaka su bile različite, od potpunog prihvatanja do nerazumevanja, ali je od drugog polugodišta sve bilo u najboljem redu.

Brat Ognjen je stariji od Bogdana samo 14 meseci i izuzetno su vezani. Ognjen razume promene raspoloženja svog brata u situacijama koje ga uznemiruju kao što je nemogućnost da vozi automobil i slično. Sa ponosom Ognjen ističe sve što njegov brat uradi i shvata da se neminovno smenjuju napredovanje i nazadovanje kod Bogdana, kao neminovnost koja sa druge strane, svaki korak napred čini daleko većim i značajnijim.

Bogdan se izražava u objektima od papira, uz omiljeno kompjutersko crtanje i slikanje. Svoje radove objavljuje u časopisu savremene umetnosti „Art Fama“ i ilustrator je velikog broja knjiga i časopisa. Do sada izlagao samostalno u Novom Sadu, Bačkom Petrovcu, Beloj Crkvi, Beogradu i Vršcu. Od svoje 10. godine učestvuje u manifestaciji „Noć muzeja“. Do sada imao je 13 samostalnih izložbi. Učesnik je velikog broja donatorskih akcija. Njegov rad podržava i prati mentor Nenad Bračić, akademski slikar.

Related posts

Edukativna radionica za decu u Predškolskoj ustanovi “Anđelka Đurić”

Nikoleta Dragaš

Sudija Cveta Kajević Grubišić izabrana za predsednicu Osnovnog suda u Vršcu

Mica Milakov

U Južnom Banatu registrovano 124 novozaraženih

Bojana Kecic

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija