28. januara 2021.
Radio televizija Pančevo
Društvo

Groznica Zapadnog Nila potvrđena u Pančevu

PANČEVO, 5. jul 2018. (TV Pančevo) – Na teritoriji Južnog Banata laboratorijski su dokazana četiri slučaja groznice Zapadnog Nila. Tri pacijenta i dalje se nalaze na Infektivnom odeljenju Opšte bolnice a jedan pacijent otpušen je na kućno lečnje. Dva pacijenta su sa teritorije grada Pančeva, po jedan iz Starčeva i Kovina.

Groznica Zapadnog Nila je kao bolest prvi put zabeležena 1937. godine. U Srbiji prvi zaraženi je registrovan 2012 godine. U osamdeset odsto slučajeva ne daje nikakvu simptologiju, dok se u dvadeset odsto mogu razviti i teže kliničke posledice. Na teritoriji Južnog Banata za sada su zabeležena četiri slučaja groznice Zapadnog Nila, koji su smešteni na Infektivnom odeljenju Opšte .

– Trenutno na Internom odeljenju Opšte bolnice ima tri bolesnika sa komplikacijama encefalistisom, odnosno upalom mozga. Jedan pacijent je otpušten na kućno lečenje i ovi slučajevi su dokazani na Institutu Torlak – rekla je dr Liljana Mijović,

infektolog.

Simtomi koji dovode pacijenta kod lekara nisu neuobičajeni, često su slični gripu. Pacijenti koji su završili na Infektivnom odeljenu Opšte bolnice upućeni su od strane izabranog lekar zbog pogoršanja simptoma.

– Simptomi su

bili glavobolja, povišena temperatutra, neki su imali konfuznost, dezorijentaciju, vrtoglavicu. Ti simptomi su nas kasnije naveli da posumnjamo. Prvi slučaj, pacijent koji je otpušten kući javio se 17. juna, ali je bila neophodna potvrda da prvom slučaju groznice Zapadnog Nila – dodala je dr Mijović.

Najbolji način prevencije dobijanja ovog virusa je zaštita od komaraca koji su prenosnici, objasnila je epidemiolog Ljiljana Mijović

– Svako od nas mora da se zaštiti. Da u periodu kada je najveća aktivnost komaraca ne šeta pored reke, poznato je da je naše podunavlje bogato rekama i stajaćim vodama – ističe dr Mijović.

Related posts

Predsednik Vučić čestitao Božić

Zorana Stekovic

Konferencija o obrazovanju na makedonskom jeziku u Jabuci

Zorana Stekovic

Humanitarci iz Kembridža u OŠ “Jovan Jovanović Zmaj”

Nikoleta Dragaš

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija