17. oktobra 2021.
Radio televizija Pančevo
Južni Banat Opovo

Suzbijanje ambrozije u Opovu

Početkom meseca jula, utvrđivanjem lokacija na kojima je ambrozija rasprostranjena, započinje redovna sezonska akcija njenog suzbijanja na teritoriji opštine Opovo. Sprovodi se košenjem nadzemnog dela biljke a izvođač je JP „Mladost“ Opovo.

Ambrozija je jednogodišnja zeljasta biljka, visine od 1-1.5 metara. Stablo je uspravno, razgranato, sa dlačicama, na preseku četvrtasto i okruglo. Rasprostranjena je na zapuštenim površinama, na njivama i kolskim putevima, pojedinačno ili u grupama kao korov u svim usevima. Počinje da cveta od polovine jula, pa je u periodu avgusta i seprembra zagađenje vazduha njenim polenom najintenzivnije. Zbog sličnog izgleda često se pomeša sa divljim pelenom. Kao teško iskorenjiv korov izvor je polenskog alergena koji izaziva alergijske reakcije gornjih respiratornih puteva- polensku kijavicu kod ljudi i životinja. Kijanje u serijama, kašalj, obilna sekrecija iz nosa, svrab nosa i očiju neki su od simptoma koji ukazuju na alergiju na ambroziju.

Redovnim košenjem ambrozije koje lokalna samouprava kontinuirano sprovodi duži niz godina kontroliše se rasprostranjenost ove biljke u neposrednoj okolini i samim naseljenim mestima. Takođe, svaki pojedinac može dati doprinos u suzbijanju ambrozije. Kada je pravilno prepozna, dobro je da je pokosi ili još bolje isčupa iz korena gde god da je nađe, a obavezno na svojim parcelama i javnim površinama ispred svoje kuće ili prijavi nadležnoj opštinskoj službi njenu pojavu na drugim lokacijama.

Related posts

Vakcinacija građana Vršca bez zakazivanja nastavlja se i dalje

Nikola Toadjer

U HIP-Petrohemiji od srede remont

Ivana Golubovic

Od srede 7. aprila imunizacija stanovnika Pančeva bez zakazivanja

Mica Milakov

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija