15. januara 2021.
Radio televizija Pančevo
Južni Banat Opovo

Suzbijanje ambrozije u Opovu

Početkom meseca jula, utvrđivanjem lokacija na kojima je ambrozija rasprostranjena, započinje redovna sezonska akcija njenog suzbijanja na teritoriji opštine Opovo. Sprovodi se košenjem nadzemnog dela biljke a izvođač je JP „Mladost“ Opovo.

Ambrozija je jednogodišnja zeljasta biljka, visine od 1-1.5 metara. Stablo je uspravno, razgranato, sa dlačicama, na preseku četvrtasto i okruglo. Rasprostranjena je na zapuštenim površinama, na njivama i kolskim putevima, pojedinačno ili u grupama kao korov u svim usevima. Počinje da cveta od polovine jula, pa je u periodu avgusta i seprembra zagađenje vazduha njenim polenom najintenzivnije. Zbog sličnog izgleda često se pomeša sa divljim pelenom. Kao teško iskorenjiv korov izvor je polenskog alergena koji izaziva alergijske reakcije gornjih respiratornih puteva- polensku kijavicu kod ljudi i životinja. Kijanje u serijama, kašalj, obilna sekrecija iz nosa, svrab nosa i očiju neki su od simptoma koji ukazuju na alergiju na ambroziju.

Redovnim košenjem ambrozije koje lokalna samouprava kontinuirano sprovodi duži niz godina kontroliše se rasprostranjenost ove biljke u neposrednoj okolini i samim naseljenim mestima. Takođe, svaki pojedinac može dati doprinos u suzbijanju ambrozije. Kada je pravilno prepozna, dobro je da je pokosi ili još bolje isčupa iz korena gde god da je nađe, a obavezno na svojim parcelama i javnim površinama ispred svoje kuće ili prijavi nadležnoj opštinskoj službi njenu pojavu na drugim lokacijama.

Related posts

Od danas radi pošta u Sefkerinu

Nikoleta Dragaš

Zbog radova nova trasa gradske linije broj 14

Zorana Stekovic

Maske: Zdravlje i moda

Branislava Grčić

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija