28. jula 2021.
Radio televizija Pančevo
Bela Crkva Južni Banat

Belocrkvanski karneval, kažu, nikada lepši

Internacionalnu karnevalsku povorku činilo je 14 alegorijskih kola i više od 30 karnevalskih grupa iz Italije, Slovenije, Hrvatske, Rumunije, Crne Gore i Srbije. Sjajne maske, uvežbane koreografije i maštoviti spretno izvedeni eksponati, učinili su ovaj karneval po oceni posetilaca i članova FECC najboljim do sada.

Nakon 190 godina od održavanja prvog karnevala u Beloj Crkvi eksponati i maske rade se sa sve više inspiracije u vrtićima, školama, udruženjima, pod pokroviteljstvom lokalne samouprave i Ministarstva trgovine turizma i telekomunikacija i uz pomoć brojnih prijatelja karnevala. To se moglo videti već u petak na Dečijem karnevalu na kom je nastupilo 25 karnevalskih grupa.

bc1

Više od 30 sadržaja bilo je na programu sedmodnevne manifestacije, i svi su uspešno realizovani.

Josip Silov izaslanik predsednika FECC Larsa Algella uručio je Darku Bogosavljeviću predsedniku opštine Bela Crkva plaketu, a Iliji Blanuša direktoru Centra za kulturu medalju povodom pet godina članstva u federaciji.

– Belocrkvanski karneval je najstariji u Srbiji, ipak, on predstavlja spoj mladosti, radosti i ljubavi, sve je atraktivniji i sa sve kvalitetnijim programom, rekao je Josip Silov.

U centru Bele Crkve okupilo se u subotu oko 10.000 posetilaca. Zastavu karnevala tradicionalno su nosili bajkeri kojih je ove godine bilo daleko više nego ranije zbog velike moto karnevalske žurke. Zastava FECC takođe je bila na čelu povorke kao i članovi ove federacije.

bc2

 

Tradicionalno, defile su otvorile „Belocrkvanske mažoretkinje“ i „Zagrebačke mažoretkinje“ i velika fešta je počela. Teško je rečima dočarati program koji je trajao više od tri sata i obilovao bojama, muzikom i pokretima.

– Članovi karnevalskog odbora naporno su radili i rezultat nije izostao. Zahvalni smo svim gostima i učesnicima na završnoj manifestaciji. Njihovi nastupi su pokazali da imamo puno prijatelja i uveličali Belocrkvanski karneval, istakao je Ljupče Stanković predsednik Odbora za organizaciju Belocrkvanskog karnevala.

Ovogodišnji karneval ostaće upamćen i po raznovrsnim muzičkim sadržajima, bilo je klasične, pop, rok, haus, trens muzike na raznim koncertima i žurkama. Program su začinili i kadeti Svjato – Aleksejevskog kadetskog korpusa iz Rusije i članovi Pihalnog orkestra Bežigrad iz Ljubljane.

Related posts

Plandište investira u budućnost

Nikoleta Dragaš

Izmene na pojedinim linijama ATP-a

Zorana Stekovic

Vršački “Zvončići” nastupaju večeras na Gradskom trgu

Nikoleta Dragaš

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija