28. jula 2021.
Radio televizija Pančevo
Bela Crkva Južni Banat

Prijateljstvo bez granica

Učenici “Townshend International School” iz Hluboke nad Vlatavom boravili su sedam dana u Beloj Crkvi, družili se sa vršnjacima, svaki dan su obeležili radom u različitim oblastima i na taj način upoznavali ljude i mesto. U najavi posete izrazili su želju da se u cilju bolje integracije u novoj sredini druže sa starijima, vršnjacima i učestvuju u čišćenju i zaštiti životne sredine.

Umetnički direktor Kejt Sabri i profesorka Stefani Martinez doveli su 15 učenika iz Kanade, Koreje, SAD, Rusije, Kine, Etiopije, Bugarske, Švedske, Slovačke, Kazahstana i Češke u Belu Crkvu u kojoj im je domaćin bila lokalna samouprava.

hluboka 1

Učenici i profesori „Belocrkvanske gimnazije i ekonomske škole“ i Tš „Sava Munćan“ družili su se sa gostima, razmenjivali iskustva i zajedno radili kako na uređenju prostora u Češkom selu, Malom pesku, na vidikovcu i drugim lokacijama, tako i na izradi dva murala koji ostaju kao večiti trag novog prijateljstva. Naravno, bilo je i kupanja u jezerima, zabave u adrenalin parku i kroz druženje i zabavu puno su naučili o istoriji Bele Crkve i prenosili zanimljivosti o zemaljama iz kojih potiču vršnjacima.

hluboka 3

– Mi smo klasična gimnazija po Britanskom sistemu obrazovanja, ali imamo učenike iz celog sveta, radimo već 26 godina sa uzrastima od predškolskog do srednjoškolaca. Divno je iskustvo koje smo stekli u Beloj Crkvi sa kojom je Hluboka nad Vltavom zbratimljena. Upoznali smo dobre ljude, sklopili prijateljstva, za naše učenike ovo će biti nezaboravno iskustvo, jer verujem da se ni neki svetski lideri ne dočekuju sa ovoliko srdačnosti, sa kojom smo mi primljeni, istakao je Kejt Sabri.

 

Radionice sa decom u Domu „Vera Radivojević“, udruženjima žena, učešće na otvaranju Belocrkvanskog karnevala, susret sa načinima očuvanja češke kulture i tradicije u Kruščici, učenici iz Češke Republike ističu kao sjajno iskustvo.

hluboka na vrac

Sa učenicima Internacionalne gimnazije i njihovim profesorima često je bio i Darko Bogosavljević predsednik opštine. Poslednjeg dana boravka u Beloj Crkvi u opštinskoj sali to druženje je nastavljeno uz rekapitulaciju boravka kroz prezentaciju fotografija.

– Predsednik Hluboke nad Vlatavom i Senator Tomaš Jirsa veliki je prijatelj Bele Crkve što je puno puta i dokazao. Mislim da će naši gosti preneti pravu sliku o Beloj Crkvi ne samo kada se vrate u Hluboku, već i svojim prijateljima i porodicama u zemljama iz kojih potiču. Pokazali smo im sve što se moglo za ovih šest dana, družili se, čuo sam puno lepih utisaka i video kako se prijateljstvo sa našim učenicima razvijalo iz dana u dan, rekao je Darko Bogosavljević predsednik opštine Bela Crkva.

Poslednji dan boravka u Srbiji učenici “Townshend International School” proveli su u Beogradu u organizaciji lokalne samouprave Bele Crkve. Na rastanku je zaključeno da je svaka vrsta razmene mladih doprinos u izgradnji njihovih ličnosti, širenja vidika i uspostavljanja čvrstih veza među zemljama.

Related posts

“Lidl” u Vršcu startuje 22. novembra

Mica Milakov

Kompletan odbor LSV u Alibunaru pristupio SNS

Mica Milakov

Čestitka gradonačelnice Vršca

Zorana Stekovic

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija