28. jula 2021.
Radio televizija Pančevo
Bela Crkva Južni Banat

Koncert kadeta iz Rusije na Belocrkvanskom karnevalu

Belocrkvani i njihovi gosti su sinoć imali na raspolaganju raznovrstan karnevalski program. U muzičkom paviljonu su koncert održali kadeti Svjato – Aleksejevskog kadetskog korpusa Jaroslavske oblasti iz Rusije. Orile su se ruske i srpske pesme, a na kraju programa gosti su prikazali i pojedine veštine kojima odlično vladaju.

Kadetske korpuse iz Ruske Federacije za Belu Crkvu vezuje duga istorija i prijateljstvo, kadetski korpus Velikog kneza Konstantina Konstantinoviča, crkva Svetog Jovana Bogoslova i grobovi predaka.

Vokalne i instrumentalne nastupe mladića iz Rusije publika je pozdravljala dugim aplauzima, pevala sa njima, a sa svih strana parka čulo se „Bravo, bravo“!

– Videli ste decu učenike kadetskog korpusa pri pravoslavnoj gimnaziji u kojoj uče istoriju svoje otadžbine. Specifičnost našeg korpusa je u tome što je puno dece iz nepotpunih porodica, neki od njih nemaju ni jednog roditelja. Druga specifičnost leži u tome da u korpusu nisu samo deca iz Rusije, već i iz Nemačke, SAD, Litvanije, Ukrajine ali su svi vezani za rusko jezičko područje i sada se vraćaju svojim korenima. Oduševljeni smo gostoprimstvom u Beloj Crkvi, prirodom i veoma srećni što smo učestvovali na karnevalu, istakao je Jaroslav Jurčak potpukovnik u rezervi oružanih snaga Ruske Federacije.

Program je na srpskom jeziku vodio trinaestogodišnji Vitalijevič Varadin Maksim koji živi u Srbiji.

– Volim život u Srbiji, ljudi su topli, druželjubivi, živim sa tatom i pohađam školu u Sremskoj Kamenici, kaže Maksim.

– Veoma je malo kadetskih korpusa koji su pri manastirima, ali kadeti kažu da molitva, pevanje i učenje istorije Hrišćanstva jeste potrebno za njihovo obrazovanje. Učenici žive posebno u svom korpusu, u koji mogu da se upišu od petog razreda. Dolaze nam verujuća deca kojoj ne moramo posebno da objašnjavamo značaj pravoslavlja. Tradicija starih Imperatorskih kadetskih korpusa se nastavlja, oni uče rusku pravoslavnu kulturu, rekao je Dimitrij Pinćur, sveštenik.

Kadeti će uređivati rusko groblje, ići u crkvu Svetog Jovana Bogoslova, a u okviru posete Srbiji obići će i Sombor.

Related posts

I danas bez naplate parkiranja

Bojana Kecic

U Gudurici proslavljen makedonski praznik – Ilinden

Nikoleta Dragaš

SNS Pančevo čestitao Badnji dan i Božić

Mica Milakov

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija