27. januara 2022.
Radio televizija Pančevo
Bela Crkva Južni Banat

Nekada su se u Beloj Crkvi pravili Karnevalski albumi

Od 1910-1914.godine u Beloj Crkvi su se pravili lepo ukoričeni albumi sa fotografijama svih eksponata. Jedan od albuma iz 1913.godine čuva porodica Pančić.

U nasleđe dobijamo različite vrednosti, nekada lično, a nekada ih sami pronađemo i ne znajući da imamo negde skriveno pravo malo bogatstvo i deo istorije kao dragocenost za budućnost. To se dogodilo nakon smrti Boriške Lukić, kada je njena ćerka Verica u starom koferu pronašla album sa fotografijama karnevalskih eksponata iz 1913.godine kako veruje sadašnja vlasnica albuma.

– Moja je baka rođena 1915.godine, tako da je ovaj album i ona nasledila. Pretpostavljamo da je iz 1913.godine na osnovu eksponata Titanik, ali i eksponata koji je napravljen kao parodija na Londonsku konferenciju koja je održana 1913.godine nakon Balkanskih ratova i kojom je Austougarska monarhija bila veoma nezadovoljna , kaže Mirjana Pančić Bužek.

eksponat Monte Karlo

Na fotografijama još uvek ima lepka, ali su korice propale, Mirjana će kaže, uskoro odneti fotografije na koričenje jer želi da ih sačuva i za naredne generacije.

– Već peta generacija čuva ovaj album.Titulari se teško mogu odrediti jer i moj ujak i dve sestre imaju pravo na njega, jednostavno on je naš. Pripadao je porodici Šanta, pa porodicama Lukić i Pančić. Ovakva uspomena zaslužuje da joj se da do važnosti jer ima ogroman značaj za nas lično i za Belu Crkvu. Ne znam da li je neko od porodice bio na nekom eksponatu, verujem da jeste. Istorija Bele Crkve je izuzetno bogata, karneval je samo jedan segment toga, ali nama veoma važan, ističe Mirjana.

Londonska konferencija

Najveći kolekcionar sa oko 500 fotografija i razglednica belocrkvanskog karnevala Aurel Marila sačuvao je od zaborava gotovo sve fotografije karnevala od 1911.godine do danas i kaže da je foto album izdavan samo od 1910-1914.godine, i da predstavlja pravu retkost. Aurel će svoju kolekciju sačuvati za unuke, a oni će to prenositi na svoje potomke.

Prvo karnevalsko društvo osnovano je 1910.godine i od tada su se brojne zanatlije uključile u organizaciju, danas to radi lokalna samouprava i odbor za organizaciju karnevala. Fotografije sa karnevala koji će biti održan od 18-24.juna sigurno će se naći u rukama kolekcionara koji će baš kao što sada rade Mirjana i Aurel čuvati dragocenu belocrkvansku manifestaciju od zaborava.

Related posts

Gradsko veće : Formiranje savetovališta, energetska efikasnost za škole i vrtiće

Mica Milakov

Prijavite se za 15. “Vršački kotlić” na Gradskom jezeru

Nikoleta Dragaš

PIJAČNI BAROMETAR

Zorana Stekovic

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija