15. maja 2021.
Radio televizija Pančevo
Bela Crkva Južni Banat

“Evropska dimenzija multietničkog i multikulturalnog Banata”

Češka zajednica u Srbiji uspešno je predstavljena na internacionalnom seminaru “Evropska dimenzija multietničkog i multikulturalnog Banata” u organizaciji Didaktičke kuće regiona Karaš Severin, koji je održan u Krašovi kod Rešice u Rumuniji.

Organizatorka seminara Nikoleta Marku, direktorka Didaktičke kuće regiona Karaš Severin, osmislila je seminar kao niz interkulturalnih dešavanja i prezentacija sa ciljem da se prisutni upoznaju sa lepotom i bogatstvom različitosti Banata sa rumunske i srpske strane.

Seminaru je prisustvovala i Ljiljana Stehlik predsednica Odbora za kulturu Nacionalnog saveta Čeha u Srbiji. U uvodnom izlaganju prisutnе je upoznala sa životom Čeha na prostoru Srbije a posebno na području srpskog Banata. Prisutni predstavnici velikog broja etničkih zajednica bili su zainteresovani za običaje Čeha u našem delu Banata. Bila je ovo i prilika da se istakne važnost negovanja dobrih odnosa sa svim nacionalnim zajednicama u okruženju.

Internacionalni seminar “Evropska dimenzija multietničkog i multikulturalnog Banata” imao je za cilj prekograničnu razmenu iskustava u regionima srpskog i rumunskog Banata. Tokom seminara prikazani su tradicionalna kultura Hrvata, Srba, Ukrajinaca, Čeha, Roma, Nemaca, Mađara i Rumuna koji zajedno žive u rumunskom Banatu.

Radni deo seminara bio je izuzetno koristan sa stanovišta novih ideja i iskustava vezanih za promociju tradicionalne culture kao i za neophodnost prekogranične saradnje.

Related posts

U Kovinu padao grad veličine lešnika

Jasmina Petkovic

Kampanja MUP “Matura 2019”

Mica Milakov

Aktivisti OO SNS Kovin sređivali park kod Vatrogasnog doma

Zorana Stekovic

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija