28. januara 2022.
Radio televizija Pančevo
Bela Crkva Južni Banat

„Noć muzeja“ u Beloj Crkvi

Ustanove kulture, škole, udruženja i Kancelarija za mlade opštine Bela Crkva kao nosilac i ove godine bili su deo nacionalne manifestacije „Noć muzeja“ sa čak 9 postavki i performansa, koje je videlo 2300 posetilaca.

U Beloj Crkvi posetiocima je bilo na raspolaganju sedam lokacija, dok su u organizaciji Nacionalnog saveta češke nacionalne zajednice bile dve postavke i performansi u naseljenim mestima Češko Selo i Kruščica, do kojih svi posetioci imali besplatan prevoz.

Crteži Vase Dolovačkog u čitaonici Narodne biblioteke dopali su se belocrkvanima sudeći po zadržavanju i komentarima. Slike istog autora bile su u izložbenom prostoru u Muzeju.
Veliku pažnju privukla je izložba maketa brodova postavljena u “Beloj galeriji” Centra za kulturu. Aleksandar Šajić rođen je 1991. godine, bavi se poljoprivredom, živi u Kusiću, a makete brodova pravi od 2010. godine. Od izloženih 15 maketa, najdraža mu je, kako kažre, maketa broda “Titanik” koju je radio godinu dana. Ovo je njegova treća izložba.

Živo je bilo i u Tš “Sava Munćan” čijem je holu igran skeč “Kako je Bosa postala glavni inspektor” , u drugom delu hola članovi KPA “Bela Crkva” prikazali su snimke svojih aktivnosti sa akcentom na podvodnu fotografiju, jer su u ovoj oblasti postigli izuzetne rezultate i na taj način pokazali onima koji nemaju prilike da vide – kako izgleda život na dnu Belocrkvanskih jezera. Veliko interesovanje izazvao je i muzej rezervnih delova i maketa vozila starih i više od pola veka.

Umetnički performans u Etno muzeju Čeha u Češkom Selu i u Kruščici posetioce je upoznao sa dokumentarnim materijalom pod nazivom “Tragovi predaka” vezanim za Češko Selo – najmanje selo u Vojvodini. Umetnička interakcija sa publikom pod nazivom „Duh Čeha“ prikazala je dečije viđenje sopstvenog kulturnog nasleđa. Interakcija sa publikom ostvarena je kroz zajedničko izvođenje čeških pesama za decu koje su vrlo melodične i pevljive.

“Ptice i leptiri Bele Crkve” u Omladinskom klubu KZM – izložba koja je prikazala čudesnu lepotu životinja i insekata koje retko možemo da vidimo. Autor Emanuel Veverica, zaljubljenik je u prirodu i fotografisanje. Posetiocima je pričao u kakvim je sve uslovima i sa koliko strpljenja fotografisao na Malom pesku, obalama Karaša i Nere, na Labudovom oknu i oko Fabijanskog potoka, delu koji je prepun zanimljivih primeraka.

Svečana sala “Belocrkvanske gimnazije i ekonomske škole” pretvorena je u izložbeni prostor crteža Bogdana Jovanovića učenika je I/3 odeljenja. Bogdan se grafičkim dizajnom, vizuelnim i likovnim izražavanjem bavi od svoje 5.godine, od tada sa njim radi Akademski slikar Nenad Bračić koji kaže da je to bio poseban izazov, zbog Bogdanove percepcije i senzibiliteta u posmatranju stvarnosti.

Interaktivna radionica sa posetiocima „Čarobni glas Melanije Bugarinović“ u Školi plus, oživela je uspomenu na opersku divu iz ove varošice koja je nastupala širom sveta. Cilj performansa bio je da valorizuje operske vrednosti kroz program upoznavanja i promovisanja dela umetnika sa ovih prostora. Na taj način Škola plus je inspirisala mlade u duhu umetničkog stvaranja.

Izložba starovremenskih motocikala mogla se videti u prostorijama MK “Bikers” u ulici Vojske Jugoslavije. Izloženi su bili oldtajmeri prvenstveno iz našeg okruženja sa ciljem da se prikaže kakvi su se motocikli vozili nekada davno, pa sve do današnjih dana uz kratak opis i istorijat svakog modela ponaosob.

Related posts

Javni poziv za uvid u poseban birački spisak za nacionalne manjine

Nikoleta Dragaš

Povećan broj novozaraženih u Južnom Banatu

Mica Milakov

Mirović: Čardak opredeljen za karantin

Mica Milakov

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija