21. januara 2021.
Radio televizija Pančevo
Bela Crkva Južni Banat

„Saga iz ravnice“ – izložba slika i crteža Vase Dolovačkog u Beloj Crkvi

Vasa Dolovački za sobom ima 50 samostalnih izložbi u zemlji i inostranstvu i brojne nagrade. Postavkom slika u Muzeju i crteža u čitaonici Narodne biblioteke po prvi put se predstavio ljubiteljima slikarstva u Beloj Crkvi u okviru manifestacije „Muzej za 10“ i to na dan kada je 1954.godine reosnovan Muzej u Beloj Crkvi.

Goste je pozdravio Radovan Marković direktor Narodne biblioteke i muzeja.

– Vasino stvaralaštvo će vas odvesti u prostor lepote, a rekoše da je lepota spasila svet. Ako je tako, Vasa je jedan od najvećih spasilaca sveta, rekao je između ostalog Radovan Marković.

– Vasine slike su jedna vrsta lamenta nad prolaznošću velikih – malih stvari. Vaša lepa varoš puna kestenova samo čeka da je ljudi ponovo zavole, a Vasa Dolovački nas podseća koliko toga ima Banat, a što treba negovati i sačuvati, rekao je Tomislav Suhecki, Akademski slikar na otvaranju izložbe.

Dobitnik ovogodišnje nagrade „Momo Kapor“ za celokupno stvaralaštvo Vasilije Vasa Dolovački rođen je 22. aprila 1960. god. u Bavaništu, opština Kovin. Diplomirao na fakultetu Likovnih Umetnosti u Beogradu 1984. godine, u klasi prof. Zorana Petrovića, a 1989. godine je diplomirao na postdiplomskim studijama na akademiji u Beogradu u klasi prof. Mirjane Mihać.

Član je ULUS-a i redovan profesor slikarstva na Akademiji klasičnog slikarstva, Univerziteta „Educons“ u Sremskoj Kamenici.

– Moja želja je da kao kada se sluša dobra muzika i slika ima tu energiju i snagu, najveća je sreća ukoliko neka od mojih slika ponovo “pozove” nekog od prisutnih da je ponovo pogledaju i da preporuče izložbu svojim prijateljima, istakao je Vasa Dolovački.

– Ovo su zaista izuzetne slike, ja to govorim kao laik, ali pošto je moje polje književnost, ja tu vidim iza svake slike jedno književno delo, jednu priču ili strofu, rekla je profesorka Marina Gava.

– Vasa Dolovački već godinama ostaje veran svom načinu slikanja i to je dokaz trajanja njega kao autora i njegovih ideja i estetskih misli. Specifičnost govora simbolike je takva da se može povezivati ne samo sa realnim slikarstvom, već i sa slikarstvom koje ima specifičnu dozu mistike, istakao je Igor Vokoun istoričar umetnosti i kustos Muzeja.

Related posts

Svaka kap krvi dragocena

Bojana Kecic

Opovo : Ravnanje atarskih puteva u Sakulama

Mica Milakov

FIJASKO : Tajkun upropastio Slaninijadu

Mica Milakov

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija