15. maja 2021.
Radio televizija Pančevo
Bela Crkva Južni Banat

Dan Nacionalnog saveta češke nacionalne zajednice

Kruščica je ove godine bila mesto u kom je obeležen Dan Nacionalnog saveta češke nacionalne zajednice. Svečana akademija, pozorišna predstava i češke tradicionalne igre učinili su dan Svetog Jana Nepomuka i Nacionalnog saveta čeha još svečanijim.

Obeležavanju su prisustvovali Petra Feikova konzulka Ambasade Češke Republike u Beogradu, Vlado Radulović predstavnik Kancelarije za ljudska i manjinska prava, dr Nebojša Kuzmanović zamenik pokrajinskog sekretara za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama Vlade APV, Milica Rodić predstavnica Misije OEBS – a u Republici Srbiji, Petar Rodifcis Nađ predsednik Nacionalnog saveta grčke nacionalne manjine, Klara Virag predstavnica Nacionalnog saveta mađarske nacionalne manjine, Darko Bogosavljević predsednik opštine Bela Crkva, i predstavnici čeških udruženja i češke zajednice.

Svečana akademija povodom Dana Nacionalnog saveta češke nacionalne manjine, održana je u sali Češke besede.

– Zadovoljni smo onim što je učinjeno prethodnih godina, ali ne želimo da ostanemo na tom nivou, već želimo viši nivo obrazovanja i kulture, rekao je prof. dr Jože Sivaček predsednik Nacionalnog saveta češke nacionalne zajednice.

– Nacionalni savet je još u prvom mandatu doneo odluku da se Sveti Jan Nepomuk slavi kao Dan Nacionalnog saveta i da se svake godine obeležava u drugom mestu, kaže Jaroslav Hoc predsednik IO Nacionalnog saveta češke nacionalne zajednice.

– Želeli smo da ove godine stavimo akcenat na tradiciju pozorišta na češkom jeziku, a prvo takvo pozorište nastalo je pre gotovo 100 godina u Kruščici. Prvu predstavu ovo najstarije češko amatersko pozorište u Vojvodini odigralo je još 1921. godine. Imamo sreću da i danas mladi nastavljaju tu tradiciju, istakla je Ljiljana Stehlik predsednica Odbora za kulturu Nacionalnog saveta Češke nacionalne zajednice.

– U proteklih osam godina saradnja je na zaista visokom nivou svih čeških udruženja sa Nacionalnim savetom. Pre svega, Republika Srbija se izuzetno dobro stara o svim manjinama, ja sam ponosan na to, jer je veoma lepo biti Čeh u Srbiji i to nam omogućava da unapređujemo rad, rekao je Jozef Irović predsednik Češke beside Kruščica.

Dragutin Jovanović predsednik Saveta MZ Kruščica posebno je istakao dobar suživot i izuzetnu saradnju sa Češkom Republikom koja je izdvojila znatna materijalna srestva ne samo za razvoj češke culture, već i života svih stanovnika.

Pozorišna predstava u režiji učitelja iz Češke Republike, Stanislava Havela, u izvođenju najmlađih učenika češkog jezika, održana je u Etno kući u Kruščici, jednoj od najstarijih čeških kuća u ovom selu i puna eksponata etnografskog karaktera.

Related posts

Isključenja struje za 11. i 15. jun

Jasmina Petkovic

Servisne informacije za 18. novembar

Zorana Stekovic

Program Vršačkog kulturnog leta od 27. do 30. avgusta

Nikoleta Dragaš

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija