23. januara 2022.
Radio televizija Pančevo
Bela Crkva Južni Banat

Dan Nacionalnog saveta češke nacionalne zajednice

Kruščica je ove godine bila mesto u kom je obeležen Dan Nacionalnog saveta češke nacionalne zajednice. Svečana akademija, pozorišna predstava i češke tradicionalne igre učinili su dan Svetog Jana Nepomuka i Nacionalnog saveta čeha još svečanijim.

Obeležavanju su prisustvovali Petra Feikova konzulka Ambasade Češke Republike u Beogradu, Vlado Radulović predstavnik Kancelarije za ljudska i manjinska prava, dr Nebojša Kuzmanović zamenik pokrajinskog sekretara za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama Vlade APV, Milica Rodić predstavnica Misije OEBS – a u Republici Srbiji, Petar Rodifcis Nađ predsednik Nacionalnog saveta grčke nacionalne manjine, Klara Virag predstavnica Nacionalnog saveta mađarske nacionalne manjine, Darko Bogosavljević predsednik opštine Bela Crkva, i predstavnici čeških udruženja i češke zajednice.

Svečana akademija povodom Dana Nacionalnog saveta češke nacionalne manjine, održana je u sali Češke besede.

– Zadovoljni smo onim što je učinjeno prethodnih godina, ali ne želimo da ostanemo na tom nivou, već želimo viši nivo obrazovanja i kulture, rekao je prof. dr Jože Sivaček predsednik Nacionalnog saveta češke nacionalne zajednice.

– Nacionalni savet je još u prvom mandatu doneo odluku da se Sveti Jan Nepomuk slavi kao Dan Nacionalnog saveta i da se svake godine obeležava u drugom mestu, kaže Jaroslav Hoc predsednik IO Nacionalnog saveta češke nacionalne zajednice.

– Želeli smo da ove godine stavimo akcenat na tradiciju pozorišta na češkom jeziku, a prvo takvo pozorište nastalo je pre gotovo 100 godina u Kruščici. Prvu predstavu ovo najstarije češko amatersko pozorište u Vojvodini odigralo je još 1921. godine. Imamo sreću da i danas mladi nastavljaju tu tradiciju, istakla je Ljiljana Stehlik predsednica Odbora za kulturu Nacionalnog saveta Češke nacionalne zajednice.

– U proteklih osam godina saradnja je na zaista visokom nivou svih čeških udruženja sa Nacionalnim savetom. Pre svega, Republika Srbija se izuzetno dobro stara o svim manjinama, ja sam ponosan na to, jer je veoma lepo biti Čeh u Srbiji i to nam omogućava da unapređujemo rad, rekao je Jozef Irović predsednik Češke beside Kruščica.

Dragutin Jovanović predsednik Saveta MZ Kruščica posebno je istakao dobar suživot i izuzetnu saradnju sa Češkom Republikom koja je izdvojila znatna materijalna srestva ne samo za razvoj češke culture, već i života svih stanovnika.

Pozorišna predstava u režiji učitelja iz Češke Republike, Stanislava Havela, u izvođenju najmlađih učenika češkog jezika, održana je u Etno kući u Kruščici, jednoj od najstarijih čeških kuća u ovom selu i puna eksponata etnografskog karaktera.

Related posts

U Južnobanatskom okrugu 69 novozaraženih korona virusom

Vanja Vićentić

Od Covid 19 infekcije u Opštoj bolnici Pančevo 77 pacijenata

Nikola Toadjer

Sajam zapošljavanja 8. maja u Pančevu

Zorana Stekovic

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija