27. januara 2021.
Radio televizija Pančevo
Bela Crkva Južni Banat

Podvodna vegetacija se kosi u dve smene

Sve do kraja aprila podvodna vegetacija na Belocrkvanskim jezerima nije dosezala do površine vodenog ogledala. Usled visokih temperatura trave su narasle, a radnici JP „Belocrkvanska jezera“ je već deset dana kose i iznose na obalu.

Ni kiša ne zaustavlja posao, pa se očekuje da do kraja nedelje glavno jezero bude očišćeno i mašina prebačena na Vračevgajsko jezero.

Podvodna vegetacija je prošle godine stvarala problem u jezerima širom sveta, kako zbog visokih temperatura, tako i zbog nemogućnosti da se kosi u toku letnjih meseci zbog velikog broja kupača.

iznošenje podv. trave

– Ono što je dobro svakako leži u činjenici da su analize početkom septembra prošle godine pokazale da je voda u našim jezerima izuzetnog kvaliteta, bez obzira na veliki broj kupača, jer podvodna vegetacija filtrira vodu. Kosili smo ovog proleća priobalje tri puta, podvodnu vegetaciju kosimo i planiramo da u junu obavimo još jedno košenje kako bi sezonu započeli sa pokošenim akvatorijem do dubine od 1,8 metara, kaže Sava Stefanov direktor JP „Belocrkvanska jezera“.

Travu treba pokositi još samo u velikom zalivu. Ovih dana pokošena podvodna vegetacija se iznosi na obalu na kojoj će se nekoliko dana cediti, a potom će biti odneta.

Related posts

Radovi na I fazi izgradnje pristupne saobraćajnice za LIDL

Zorana Stekovic

Dinamovi plivači uspešni na Otvorenom prvenstvu Vojvodine

Vanja Vićentić

Servisne informacije za 27. novembar

Zorana Stekovic

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija