19. januara 2021.
Radio televizija Pančevo
Bela Crkva Južni Banat

Polaganjem venaca odata počast oslobodiocima od fašizma na Trgu ruskih kadeta u Beloj Crkvi

U obeležavanju Dana pobede nad fašizmom u Beloj Crkvi učestvovao je i Igor Bojko, drugi sekretar Ambasade Ruske Federacije u Beogradu čiji je domaćin bio predsednik opštine Darko Bogosavljević. Brojne delegacije položile su vence i cveće na spomenik vojnicima Crvene Armije, oslobodiocima Bele Crkve.

Vence i cveće na na spomen kosturnicu na Trgu Ruskih kadeta položili su predstavnici opštine, Ruske Federacije, društva srpsko – ruskog prijateljstva, učenici Tš „Sava Munćan“, OO Komunističke partije, Crvenog krsta i SUBNOR-a opštine Bela Crkva.

– Dragi prijatelji, velika mi je čast što sam u ime Ambasade Ruske Federacije danas u Beloj Crkvi da zajedno proslavimo Dan pobede, ili kako mi u Rusiji kažemo – Dan pobede u velikom otadžbinskom ratu. Danas imamo još jedan razlog da se setimo da Rusija i Srbija imaju zajedničku istoriju i da smo zajedno pobedili fašizam. Vojnici Crvene armije i Jugoslovenske narodnooslobodilačke armije pobedili su najveće zlo i time postavili temelje današnje savremene Evrope. Na nama je da damo doprinos njihovoj pobedi, da posećujemo grobove, čuvamo uspomenu na njih i da ne dozvolimo nove pojave fašizma. Drago mi je da vidim mlade i poručujem im da samo onaj ko zna svoju prošlost, ima budućnost. Čestitam vam praznik i neka je večna slava poginulima, rekao je Igor Bojko drugi sekretar Ambasade Ruske Federacije u Beogradu.

– Zahvaljujem našem dragom gostu Igoru Bojkovu i pozdravljam sve okupljene koji su došli da odaju poštu poginulima i pokažu da poštuju tradiciju Narodnooslobodilačke borbe. Danas ceo svet obeležava Dan pobede nad velikom nesrećom koja je zadesila i nas ovde. Kao što je rekao naš gost, svako od nas i sve škole treba da neguju tradiciju i da nikada ne dopustimo da senka zaborava padne na žrtve Drugog svetskog rata. Želim vam dobro zdravlje, uspeh i mir, rekao je Darko Bogosavljević predsednik opštine Bela Crkva.

Društvo srpsko-ruskog prijateljstva već godinama održava veze između dva bratska naroda. U Beloj Crkvi živi tridesetoro potomaka rusa, a “Memorijalnu kadetsku sobu” u kući porodice Kasteljanov poseti svaki gost iz Rusije.

Na obeležavanju Dana Pobede nije na žalost bio ni jedan učesnik Drugog svetskog rata, a samo ih je još desetoro živih.

Related posts

Pilotska akademija SMATSA u Vršcu ugostila ambasadora Narodne republike Kine

Jasmina Petkovic

U poslednja 24 sata u Južnom Banatu 270 slučajeva virus Covid – 19

Zorana Stekovic

GO SNS Vršac podržao Aleksandra Vučića

Nikoleta Dragaš

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija