27. oktobra 2021.
Radio televizija Pančevo
Bela Crkva Južni Banat

Osvojena tri planinska vrha u Makedoniji

U organizaciji PD “Jelenak” Pančevo, 55 planinara iz cele Srbije, među kojima su bila i tri člana PD “Karpati” iz Bele Crkve bilo je u Makedoniji. Uglješa Kuželka, Luka Rosić i Erika Bolić, koja je bila i najmlađa učesnica ovih uspona kažu da je bilo poučno i lepo na planinama Nidže, Baba i na Galičici.

Sva tri osvojena vrha, jedan za drugim, predstavljali su i visinski rekord članova PD “Karpati”. Težina staza nije ih sprečila da se sa zastavama opštine Bela Crkva i svog udruženja nasmejani fotografišu na Kajmakčalanu (2521m), Pelisteru (2600m) i Magaru (2255m).

Vrh Magaro, na planini Galičici iznad Ohridskog jezera bio je prvi osvojeni vrh. Na njemu su se prvi put susreli sa snegom koji se još uvek zadržava iznad 2000 metara, a kasnije su videli da snega ima in a ostalim planinama.

Vrh planine Baba – Pelister iznad Prespanskog jezera na tromeđi Makedonije, Grčke i Albanije, predstavljao je najveći izazov. Visinska razlika od 1400 metara i grebenska staza dužine preko 25 kilometara, uspešno je savladana posle više od 12 sati hoda.

Пелистер

Posebno je bilo na Kajmakčalanu i to na stogodišnjicu od završetka Prvog svetskog rata, na kome se odigrala jedna od odlučujućih bitaka za proboj Solunskog fronta. Učesnici su do vrha došli u koloni na čijem čelu je bila zastava Srbije, a koju su vodili najstariji i najmlađi učesnik. Na samom vrhu otpevano je nekoliko pesama i upriličena kratka priča o događajima iz slavnog perioda za oslobođenje Srbije. U spomen kapeli u kojoj je, po sopstvenoj ženji, bilo sahranjeno srce Arčibalda Rajsa, upisali su se u knjigu posetilaca-hodočasnika.

– Za ovo kratko vreme, sa puno događaja i mesta koja smo obišli, stečeno je ogromno iskustvo. Ovim putem zahvaljujemo vodiču Milutinu i celoj organizaciji, na kvalitetnom i prijateljskom vođenju, kaže Uglješa Kuželka.

Related posts

Deo Mise bez vode

Jasmina Petkovic

Servisne informacije za utorak 29. oktobar

Zorana Stekovic

Mirović obišao radove na izgradnji crpne stanice i sistema za navodnjavanje kod Pančeva

Nikoleta Dragaš

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija