28. januara 2022.
Radio televizija Pančevo
Bela Crkva Južni Banat Nekategorizovano

“Čuvari tradicije” za rekonstrukciju Spomen-doma

U Beloj Crkvi započet je IPA projekat prekogranične saradnje “Čuvari tradicije”, čiji je cilj očuvanje kulturnog nasleđa i njegovo korišćenje za razvoj lokalne privrede zasnovane na turizmu. Nosilac projekta je Opština Svinjice iz Rumunije, mesto koje je poznato kao najstarije mesto u kojem žive Srbi, a pored Bele Crkve partner je i Udruženje građana “Tomilend” iz Moldove Nove. Ukupna vrednost projekta je više od 461 hiljade evra, od čega će na realizaciju u Beloj Crkvi biti utrošeno skoro 188 hiljada.

Tokom realizacije IPA projekta “Čuvari tradicije”, u Kusiću, u opštini Bela Crkva, biće rekonstruisan i opremeljen novim nameštajem Spomen-dom u ovom mestu. Nakon rekonstrukcije, previđeno je da u njemu kulturno-umetnička društva iz Rumunije i Bele Crkve održavaju svoje nastupe, čime se promoviše zajednička tradicija, kultura, muzika, kazao je Darko Bogosavljev, predsednik Opštine Bela Crkva.

– Ovakvi projekti su važni za naše opštine jer otvaraju mogućnost povezivanja ljudi, imaju komponentu održivosti i iskreno se nadamo da će se i proces razvoja odvijati brže uz aktivno učešće cele zajednice, pre svega mladih ljudi. Objekat koji bude rekonstruisan biće na raspolaganju i ostalim udruženjima sa teritorije Bele Crkve a i šire – rekao je Darko Bogosavljev, predsednik Opštine Bela Crkva.

Nosilac projekta sa rumunske strane je Opština Svinjice. U ovoj opštini oko 90 odsto stanovništva su poreklom Srbi, a poznata je i po tome što je najstarije mesto koje su naselili Srbi, kaže Nikolae Kurić, predsednik Opštine Svinjice. Realizacijom ovog projekta produbiće se prijateljstvo, bratstvo, a i ekonomski razvoj ove dve opštine, smatra Kurić.

– Siguran sam da ćemo zajedno sa timom menadžera koji predvodi projekat dovesti do kraja i da ćemo ga uraditi onako kako je predviđeno – rekao je Nikolae Kurić, predsednik Opštine Svinjice.

Glavni cilj projekta je promocija i očuvanje kulturnog nasleđa i turističkih potencijala, razvijanjem prekograničnog kulturnog života. Na taj način bi se privukli turisti, što bi dovelo do razvoja turizma i poboljšanja životnog standarda. Projektom je predviđeno i osnivanje internacionalnog mešovitog kulturno-umetničkog društva, kaže Tomislav Popović iz Udruženja građana “Tomilend” iz Molodove Nove, koje je jedan od partnera u projektu.

– Da učestvuju u programima gde god može da se radi promocija Bele Crkve, Nove Moldave, Dunavske klisure i najstarijeg srpskog mesta u Uniji – Svinjica. Tu i dalje pričaju staroslovenski srpski jezik, koji mi ponekad ne razumemo. Sačuvali su svoje običaje, tradiciju, nošnju. Da se u okviru saradnje to digne na mnogo veći nivo – rekao je Tomislav Popović iz Udruženja građana “Tomilend”.

Projekat “Čuvari tradicije” podržao je i Savez Srba u Rumuniji. Kako je kazao Ognjen Krstić, predsednik Saveza, granica na ovim prostorima nikada nije razdvajala ljude, jer su oni oduvek deo iste geografske celine, deo iste kulture.

– Ovo je smao početak jedne dugoročne saradnje, a ja sam ubeđen da ćemo znati da promovišemo prave vrednosti. Vrednosti koje imamo. Mi u Rumuniji tu tradiciju negujemo vekovima. Tamo smo svoj na svome. Danas više nego ikada uživamo sva prava – istakao je Ognjen Krstić, predsednik Saveza Srba u Rumuniji.

Svi učesnici u ovom IPA projektu prekogranične saradnje tvrde da ovo nije poslednji projekat na kojem će zajedno raditi. Ukupna vrednost projekta je više od 461 hiljade evra, od čega će na realizaciju u Beloj Crkvi, odnosno rekonstrukciju i opremanje Spomen-doma u Kusiću biti urošeno skoro 188 hiljada evra. Predviđeno je da se projekat završi 12. decembra 2018. godine.

Related posts

Grad Vršac: Tretiranje komaraca u ponedeljak

Nikola Toadjer

Udruženje građana „Siguran život“ o inkluziji u Opovu

Mica Milakov

Asfaltirani prvi metri puta Opovo-Debeljača

Nikoleta Dragaš

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija