15. aprila 2021.
Radio televizija Pančevo
Bela Crkva Južni Banat Nekategorizovano

“Čuvari tradicije” za rekonstrukciju Spomen-doma

U Beloj Crkvi započet je IPA projekat prekogranične saradnje “Čuvari tradicije”, čiji je cilj očuvanje kulturnog nasleđa i njegovo korišćenje za razvoj lokalne privrede zasnovane na turizmu. Nosilac projekta je Opština Svinjice iz Rumunije, mesto koje je poznato kao najstarije mesto u kojem žive Srbi, a pored Bele Crkve partner je i Udruženje građana “Tomilend” iz Moldove Nove. Ukupna vrednost projekta je više od 461 hiljade evra, od čega će na realizaciju u Beloj Crkvi biti utrošeno skoro 188 hiljada.

Tokom realizacije IPA projekta “Čuvari tradicije”, u Kusiću, u opštini Bela Crkva, biće rekonstruisan i opremeljen novim nameštajem Spomen-dom u ovom mestu. Nakon rekonstrukcije, previđeno je da u njemu kulturno-umetnička društva iz Rumunije i Bele Crkve održavaju svoje nastupe, čime se promoviše zajednička tradicija, kultura, muzika, kazao je Darko Bogosavljev, predsednik Opštine Bela Crkva.

– Ovakvi projekti su važni za naše opštine jer otvaraju mogućnost povezivanja ljudi, imaju komponentu održivosti i iskreno se nadamo da će se i proces razvoja odvijati brže uz aktivno učešće cele zajednice, pre svega mladih ljudi. Objekat koji bude rekonstruisan biće na raspolaganju i ostalim udruženjima sa teritorije Bele Crkve a i šire – rekao je Darko Bogosavljev, predsednik Opštine Bela Crkva.

Nosilac projekta sa rumunske strane je Opština Svinjice. U ovoj opštini oko 90 odsto stanovništva su poreklom Srbi, a poznata je i po tome što je najstarije mesto koje su naselili Srbi, kaže Nikolae Kurić, predsednik Opštine Svinjice. Realizacijom ovog projekta produbiće se prijateljstvo, bratstvo, a i ekonomski razvoj ove dve opštine, smatra Kurić.

– Siguran sam da ćemo zajedno sa timom menadžera koji predvodi projekat dovesti do kraja i da ćemo ga uraditi onako kako je predviđeno – rekao je Nikolae Kurić, predsednik Opštine Svinjice.

Glavni cilj projekta je promocija i očuvanje kulturnog nasleđa i turističkih potencijala, razvijanjem prekograničnog kulturnog života. Na taj način bi se privukli turisti, što bi dovelo do razvoja turizma i poboljšanja životnog standarda. Projektom je predviđeno i osnivanje internacionalnog mešovitog kulturno-umetničkog društva, kaže Tomislav Popović iz Udruženja građana “Tomilend” iz Molodove Nove, koje je jedan od partnera u projektu.

– Da učestvuju u programima gde god može da se radi promocija Bele Crkve, Nove Moldave, Dunavske klisure i najstarijeg srpskog mesta u Uniji – Svinjica. Tu i dalje pričaju staroslovenski srpski jezik, koji mi ponekad ne razumemo. Sačuvali su svoje običaje, tradiciju, nošnju. Da se u okviru saradnje to digne na mnogo veći nivo – rekao je Tomislav Popović iz Udruženja građana “Tomilend”.

Projekat “Čuvari tradicije” podržao je i Savez Srba u Rumuniji. Kako je kazao Ognjen Krstić, predsednik Saveza, granica na ovim prostorima nikada nije razdvajala ljude, jer su oni oduvek deo iste geografske celine, deo iste kulture.

– Ovo je smao početak jedne dugoročne saradnje, a ja sam ubeđen da ćemo znati da promovišemo prave vrednosti. Vrednosti koje imamo. Mi u Rumuniji tu tradiciju negujemo vekovima. Tamo smo svoj na svome. Danas više nego ikada uživamo sva prava – istakao je Ognjen Krstić, predsednik Saveza Srba u Rumuniji.

Svi učesnici u ovom IPA projektu prekogranične saradnje tvrde da ovo nije poslednji projekat na kojem će zajedno raditi. Ukupna vrednost projekta je više od 461 hiljade evra, od čega će na realizaciju u Beloj Crkvi, odnosno rekonstrukciju i opremanje Spomen-doma u Kusiću biti urošeno skoro 188 hiljada evra. Predviđeno je da se projekat završi 12. decembra 2018. godine.

Related posts

Batez obišao Alibunar

Mica Milakov

Pančevo obezbedilo sredstva za novac za odvodnjavanje. Poslata dokumentacija za konkurs u APV.

Mica Milakov

HVALA TI ZA SVE ŠTO SI UČINIO ZA NAS! Građani Krupnja u velikom broju dočekali predsednika Vučića!

Mica Milakov

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija