Zorana Mihajlović otvorila konferenciju „Zdravlje žena Srbije“

PANČEVO, 17. mart 2017. (TV Pančevo) – Potpredsednica Vlade Srbije i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović otvorila je konferenciju „Zdravlje žena Srbije“, posvećenu prevenciji i borbi protiv carcinoma dojke i grlića materice. Podatak da je Srbija na drugom mestu u svetu po broju umrlih od ovih karcinoma je poražavajuć, istakla je Zorana Mihajloivić i dodala da poseban problem u našoj zemlji predstavljaju maloletničke trdunoće. Prema zvaničnim podacima 1.600 maloletnica na godišnjem nivou ostane u drugom stanju, a nezvanično čak deset puta više, rekla je Mihajlović.

Kao predsednica Koordinacionog tela, i kao žena i majka četrnaestogodišnjeg dečaka, smatram da su poražavajući podaci o broju maloletničkih trudnoća, istakla je Zorana Mihajlović na otvaranju konferencije „Zdravlje žena Srbije“.

Ona je podsetila na još jedan zabrinjavajući podatak, a to je da se Srbija nalazi na drugom mestu po broju obolelih i umrlih od raka grlića materice i raka dojke.

Da bismo se kao zemlja razvijali moramo da imamo zdravo stanovništvo, pre svega zdrave žene. I zato je važno da svi zajedno - država, lekari, profesori, roditelji - obrazujemo svoju decu, i dečake i devojčice, kako bismo na vreme sprečili nastanak bolesti i neželjene posledice, zaključila je Mihajlović .