Vučić: Više nikakvih "Oluja" za Srbe neće biti

PANČEVO, 4. avgust 2018. (TV Pančevo) – Više nikakvih "Oluja" za Srbe neće biti, poručio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić na Državnoj manifestaciji u Bačkoj Palanci posvećenoj Danu sećanja na sve stradale i prognane Srbe. Prisutan je bio državni vrh Srbije kao i zvaničnici iz Republike Srpske.

Obeležavanje Dana sećanja na sve stradale i prognane Srbe, povodom 23. godišnjice "Oluje" održano je na stadionu Sportsko-rekreativnog centra "Tikvara".

Predsednik Vučić je poručio da Srbija više neće biti samo utočište, već i zaštita, da će stajati uz svoj narod i da neće dozvoliti da bude proganjan i ubijan.

Zahvalio je svim ljudima koji su došli istakavši da su se okupili svi srpski politički predstavnici iz RS, BiH, Crne Gore, Hrvatske...

"Svi su ovde večeras i čini mi se da večeras svi krajišnici, gde god da žive, od Busija do Kanade, do Futoga do Austrije, znaju da nisu sami, i da su svi Srbi sa njima, da neće biti sami jer Srbija možda može bez Krajine, ali bez Krjaišnika ne može", naveo je presednik.

Istakao je da danas obeležavamo najstrašniji dan u novijoj itoriji, "golgotu čitavog naroda na čija leđa je natovaren krst porekla i vere, naroda koji je šiban mržnjom".

Kako je rekao, cilj okupljanja je svedočenje da je svaki zločin večan i da ne može da se zaboravi.

Parastos svim žrtvama služio je patrijarh srpski Irinej. Obraćajući se okupljenima, rekao je da je jedina krivica nastradalih to što su bili Srbi i što su pripadali pravoslavnoj veri.

"To je bio strašan dan naše istorije, jedan od najstrašnjih od postojanja na ovim prostorima", rekao je patrijarh i dodao da je najtragičnije to što "oni nisu postradali od ruku nepoznatog naroda, niti od ruku neke nepoznate religije, već od braće hrišćana".

"To stradanje je bilo takvo da se nebo zastidelo od ludosti ljudskih. Ako ima nekog ko je zatajio i mogao da to zlo zaustavi, to je bila crkva", rekao je poglavar Srpske pravoslavne crkve aludirajući na Katoličku crkvu.

Naveo je da se mržnja koja je nastalau prošlosti nastavila i u vreme "Oluje", istakavši da je tragično to što je ona prisutna i danas.

"Kako Bog oprašta grehe, mi smo pozvani i nadamo se da će to oproštenje nekoga da navede da razmisli o tome što je bilo i da poželi da se takvo zlo nikada više ne dogodi, ne samo kod nas, već i svim drugim narodima", izjavio je patrijarh.

Ukazao je da nijedno zlo nikada nije donelo dobro nijednom narodu.

"Ni ovo strašno zlo neće doneti dobro nikome i jedini put i način je da se oslobodimo posledica zla, da se Bogu molimo, pokažemo hrišćansku ljubav i oprostimo", rekao je Irinej koji je ocenio da ne vidi takvu istu želju na drugoj strani.

Svoje sećanje na avgust 1995. preneli svedoci iz izbegličke kolone koja je stigla u Srbiju.

Organizovan je i prigodni umetnički program koji će da podseti na golgotu koju su prognanici prošli pre 23 godine.

Prisutnima će se obratiti predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, a potom i predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić.

Danu sećanja prisustvuju premijerka Srbije Ana Brnabić i ministri u Vladi Srbije, narodni poslanici, predstavnici Vojske i SPC.

Pored predsednika i premijera Republike Srpske Milorada Dodika i Željke Cvijanović, tu je i član Predsedništva BiH Mladen Ivanić kao i predstavnici opozicije u RS.

Hrvatska vojska je 4. avgusta 1995. godine na području tadašnje RSK počela operaciju "Oluja", u kojoj je ubijeno ili nestalo oko 2.000 Srba, a proterano više od 220.000.