Vučić: Srbija i Francuska istinski prijateljske zemlje

PANČEVO, 12. april 2018. (TV Pančevo) – Srbija i Francuska su istinski prijateljske zemlje, a trgovinska razmena i ekonomska saradanja su na sve višem nivou, izjavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić posle sastanka sa ministrom evropskih i spoljnih poslova Republike Francuske Žan-Ivom Le Drijanom.

Vučić je istakao da je prošle godine trgovinska razmena bila gotovo milijardu evra – 996 miliona evra, a u prva dva meseca ove godine imamo povećanje od osam odsto, ali se nadamo da može da bude i mnogo više. Podvukao je da je Francuska jedan od najznačijnih investitora u Srbiji, a da kompanije u francuskom vlasništvu zapošljavaju u Srbiji 11.000 ljudi.

Navodeći da je Le Drijanova poseta prva posle 2010. godine, Vučić mu se zahvalio što je danas u Beogradu, posebno u trenutku kada postoji velika svetska kriza oko Sirije.

Na sastanku je dogovoreno zajedničko obeležavanje 100. godišnjice pobede u Prvom svetskom ratu i sledeće godine obeležavanje stogodišnjice diplomatskih odnosa dve zemlje. Predsednik Francuske bi trebalo uskoro da poseti Beograd, a planiran je i spektakularan doček za Emanuela Makrona, što će biti prvi put posle 17 godina da Francuski predsednik poseti Srbiju, naveo je Vučić.