Vučić sa Stilijanidesom: EU pomogla sa 80 miliona evra

PANČEVO, 9. oktobar 2017. (TV Pančevo) – Srbija je ključni partner Evropske unije u upravljanju izbegličkom krizom, koja je globalna i ne zna za granice, izjavio je danas evropski komesar za humanitarna pitanja i uupravljanje krizama Hristos Stilijanides, i najavio nova četiri miliona evra pomoći Srbiji u te svrhe. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, posle sastanka sa Stilijanidesom, rekao je da je preneo zahvalnost EU Vladi i narodu Srbije na saradnji po pitanju rešavanja izbegličke krize, na gostoljubivosti i naporima da se pomogne tim ljudima.

Stilijanides je preneo posvećenost EU da se rešava problem izbeglica sa Bliskog Istoka, ali je ukazao da, nažalost, ne postoji humanitarno rešenje za to, nego samo političko, i to u zemljama iz kojih oni beže. Kako je naglasio, EU duboko ceni napore koje Srbija ulaže u pomoći izbeglicama, kao i srpski narod, koji je darežljiv i pun empatije, jer je i sam prolazio kroz slične situacije.

Vučić je rekao da je na sastanku konstatovano da Srbija na pristojan način rešava probleme izbeglica, kojih je trenutno u prihvatnim centrima 3.587. Još mnogo toga moramo da uradimo, rekao je on, i odao zahvalnost EU na 80 miliona evra pomoći Srbiji za rešavanje izbegličkih problema.

Vučić je naglasio da treba ljudima u Srbiji preneti i da je potrebno da se deca izbeglice školuju kod nas, jer će "neki od tih ljudi ostati i biti važni za budućnost Srbije".

On je naveo i da je sa evropskim komesarom razgovarao i o mogućnosti da dođe do novog talasa izbeglica i da je preneo da Srbija spremna čeka potencijalne izazove u budućnosti.

Vučić je rekao i da je sa Stilijanidesom pričao o evropskom putu Srbije i da se nada da će zemlja moći da ostvari ono što joj je zadato, ali da ostaje problem Kosova, što je ozbiljan problem za EU. Vučić je, upitan o pismu Srbije Evropskoj komisiji povodom Katalonije, rekao da je ono završeno, i ozbiljno je urađeno, ali da nije još poslato jer je Španija zamilila da se to ne učini u ovom trenutku, "da ne bismo otežavali njihovu poziciju".

Mislim da imamo obavezu prema našim španskim prijateljima, jer su nam oni pomagali, zaključio je Vučić.