Vučić sa ambasadorima Kazahstana i Katara

PANČEVO, 8. avgust 2017. (TV Pančevo) – Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić primio je danas ambasadora Republike Kazahstan Nurbaha Rustemova.

Predsednik Vučić je ambasadoru Rustemovu uručio Orden srpske zastave drugog stepena, kojim ga je ranije predsednik Tomislav Nikolić odlikovao za zasluge u razvijanju i učvršćivanju miroljubive saradnje i prijateljskih odnosa između Srbije i Kazahstana.

Ambasador Rustemov je predsedniku Vučiću predao pismo predsednika Republike Kazahstan Nursultana Nazarbajeva, u kojem mu zahvaljuje na prisustvu prilikom otvaranja Svetske izložbe EKSPO 2017. u junu u Astani i poručuje, između ostalog, da je siguran da će se konstruktivan dijalog dveju zemalja produbljivati i u budućnosti zbog zajedničke dobrobiti građana Srbije i Kazahstana.

Predsednik Vučić je izrazio zadovoljstvo što je u poslednje dve godine značajno intenziviran politički dijalog Srbije i Kazahstana, što doprinosi boljem međusobnom razumevanju i jačanju saradnje u svim oblastima. On je rekao da mu je bila velika čast da poseti Kazahstan dva puta za manje od godinu dana, a posebno da u junu prisustvuje otvaranju Svetske izložbe EKSPO 2017. u Astani. „Srbija se, učestvujući na toj specijalizovanoj izložbi, na najbolji način predstavlja ne samo stanovnicima Kazahstana, nego i brojnim posetiocima iz inostranstva, o čemu svedoči velika posećenost srpskog paviljona“, konstatovali su predsednik Vučić i ambasador Rustemov.

Dvojica sagovornika su razmotrili napredak u ostvarivanju „Mape puta“ za saradnju Srbije i Kazahstana, koja je potpisana tokom posete predsednika Vučića Astani u novembru prošle godine, i ocenili da će predstojeće, drugo zasedanje Međuvladine komisije za trgovinsko-ekonomsku saradnju, biti prilika za podsticaj saradnji u namenskoj industriji, zatim hemijskoj i farmaceutskoj industriji, kao i u oblasti turizma. Oni su izrazili nadu da će biti uspostavljena direktna avionska linija između Beograda i Astane.

Srpski predsednik je ocenio da su odnosi dveju zemalja dobri i bez otvorenih pitanja i zahvalio predsedniku Nazarbajevu i kazahstanskom državnom vrhu na zauzimanju principijelne pozicije o nepriznavanju jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova. On je izrazio podršku „trećem talasu modernizacije Kazahstana“ koji je u toku i koji, zajedno sa „Strategijom Kazahstana 2050“, kroz političke i privredne reforme treba da omogući da se ta zemlja svrsta među trideset ekonomski najmoćnijih u svetu.

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić primio je danas ambasadora Države Katar šeika Mubaraka bin Fahada Al Tanija.

Tokom razgovora je konstatovano da postoje dobra iskustva u ekonomskoj saradnji dveju zemalja, ali da je ona još skromna uz mnogo neiskorišćenih mogućnosti. Dvojica sagovornika su izrazili nadu da će stupanje na snagu Sporazuma o ekonomskoj, trgovinskoj i tehničkoj saradnji, kao i Sporazuma o uzajamnom podsticanju i zaštiti ulaganja, dati podstrek razvoju ekonomskih veza. Na sastanku je dogovoreno da delegacija srpskih privrednika prihvati poziv Katara i početkom septembra poseti tu zemlju radi unapređenja saradnje.

Ambasador Al Tani je upoznao predsednika Vučića i sa stavovima Katara povodom aktuelne krize u Persijskom zalivu. Predsednik Vučić je rekao da Srbija s pažnjom prati razvoj situacije, imajući u vidu prijateljske odnose sa zalivskim zemljama. Srpski predsednik je poželeo stanovnicima tog regiona mir i stabilnost i izrazio nadu da će kroz pregovore biti nađeno mirno rešenje za krizu.

Ambasador Al Tani je predsedniku Vučiću uručio pismo kojim ga emir Države Katar poziva da Srbija pruži podršku katarskom kandidatu doktoru Hamadu Al Kuvariju za poziciju generalnog direktora Uneska.