Vučić rudarima: Dok god je Srbije, "Trepču" niko neće moći da vam otme

PANČEVO, 7. decembar 2017. (TV Pančevo) – Rudarsko-metalurški kombinat "Trepča" danas obeležava 90 godina postojanja i rada, a predsednik Srbije Aleksandar Vučić je tim povodom zaposlenima poručio da tako dugo postojanje tog preduzeća znači da ono više nije samo privredni subjekt, već deo porodičnog i nacionalog nasleđa – deo tradicije.

Na svečanosti povodom tog jubileja u Zvečanu, zaposlenima je pročitano pismo predsednika Vučića, u kojem ukazuje da je "Trepča" bila svedok velikih istorijskih previranja, smenjivanja društvenih uređenja i političkih sistema, ali je nadživela sva iskušenja i izazove.

"Srbija će beskompromisno nastaviti da se bori za vaše pravo da upravljate onim što su stvarali vaši preci, što pripada vama, i 'Trepču', dok god je Srbije, niko neće moći da vam otme i otrgne", poručio je predsednik Vučić.

Kada su, kako kaže, neki pokušali da posegnu za onim što nije njihovo, zaboravili su da je Trepča postala i neka vrsta nematerijalne baštine, vrednost koja nije opipljiva i ne može se ukrasti.

Na akademiji povodom 90 godina Trepče, podršku predsednika Srbije i vlade preneo je direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić, istakavši da će u njima Trepča i dalje imati trajnog i odanog saveznika u nastojanjiima da se sačuva u ovim teškim vremenima.

Povodom obeležavanja 90 godina postojanja i rada "Trepče" u Zvečanu, Marko Đurić je rekao da je to preduzeće opstalo jer je bilo jače i od ratnog vihora i od političkih nestabilnosti kao i od ekonomskih kriza.

Đurić je zaposlenima u "Trepči" poručio da će u Vladi Srbije imati trajnog i odanog saveznika u nastojanjima da taj kombinat bude sačuvan, a u srpskim predstavnicima čvrstog branioca svojih interesa i prava na KiM.

Opstalo je, kazao je Đurić, i zato što je položeno na čvrstim temeljima poput srpskih tvrđava i manastira na KiM.

Uspeli smo, kazao je, da zaustavimo pokušaje da nam se otme ono što je bez ikakve dileme naše, zato što smo nastupali složno, kao vojska, boreći se nasušno za ono bez čega nam opstanka nema - a to je naša "Trepča", rekao je Đurić. A koja bi perspektiva srpskog naroda na Kosovu i Metohiji bila da je "Trepča" izgubljena, zapitao je Đurić.