Vučić: Nije bilo incidenata, pristojan razgovor sa Mustafom

PANČEVO, 16. mart 2017. (TV Pančevo) – Premijer Aleksandar Vučić je samit u Sarajevu ocenio kao pozitivnu stvar. Vučić kaže da tokom večere u Sarajevu nije bilo incidenta između njega i kosovskog premijera Ise Mustafe. Kad god je trebalo Srbija da se kritikuje, svi su glasni sa različitih strana, a kad je potrebno da se nekom drugom stavi do znanja da je pogrešio, to se stavi pod tepih, istakao je Vučić.

"Ako me pitate da li je bilo incidenata, nije bilo. Pristojno i normalno je da postavite pitanje. Nije bilo nikakvih problema, samo sam mu, na večeri, rekao: 'Jesi li sam smislio ili ti je neko pomogao oko oduzimanja imovine?'. To sam rekao i danas", preneo je premijer Aleksandar Vučić u izjavi novinarima, nakon predstavljanja zaključaka sa sastanaka premijera u Sarajevu.

Sastanak premijera zemalja Zapadnog Balkana, na kojem je učestvovao, ocenio je kao pozitivnu stvar, jer, kako je i ranije rekao, svaki je razgovor dobrodošao.

"Imali smo odlične razgovore. Uvek je dobro kada se razgovara. Posebno sam obratio pažnju i video da su Srbija i BiH imale istovetne predloge, u gotovo svemu se usaglasile pred predstavnicima EU, što je važno za naše dve zemlje", naglasio je Vučić.

Objasnio je da su se predlozi odnosili na formiranja zajedničkog tržišta, ali i na zajedničke infrastrukturne projekte.

"Kao da smo se prvi put usaglasili, a nismo", primetio je Vučić, dodajući da je tada napravljen korak napred.

Nismo pominjali šta je bilo u prošlosti, čak ni u bliskoj, naveo je, te poručio da to govori da želimo da pričamo, razmišljamo i ponašamo se ozbiljno i odgovorno u budućnosti.

Rekao je da se problemi ne mogu preskočiti, jer bi to bilo zabijanje glave u pesak.

"Problemi su toliko očigledni, čini mi se da sam povodom otvaranja problema bio najotvoreniji. Mislim da smo dobro razumeli šta možemo a šta ne možemo da uradimo", dodao je Vučić i zahvalio domaćinima na gostoprimstvu.

Naglasio je još da će lično uložiti maksimalne napore za stabilnost i mir u regionu, i potvrdio da planira intenziviranje razgovora Srba i Bošnjaka.

Premijer Vučić je ocenio da je sastanak u Sarajevu bio dobar, i da je svaki razgovor blagorodan, delotvoran i da je uvek dobro iznositi stavove.

Srbija je bila potpuno iskrena, otvorena, rekao je Vučić u obraćanju novinarima i podvukao da je govorio šta misli o svemu što se desilo u prethodnim godinama.

Kaže da je preneo kako se u Srbiji već 2000. i 2001. govorilo da ćemo 2003, zatim 2007. a potom i 2011. godine biti članica EU, a da više niko ne pominje datume. "To može da govori nešto o Srbiji, ali i o EU i njenom odnosu", rekao je Vučić.

Novinarima je ponovio i svoj stav da lideri regiona mogu da potpišu deklaraciju na sastancima, a da posle toga izađu s potpuno drugačijim političkim stavovima, od toga da neki traže da od Srbije uzimaju imovinu, prekid dijaloga, da traže protivzakonito formiranje svoje vojske...

"Sve se nadam da će stvari krenuti nabolje i da će EU takve stvari jasno oceniti", rekao je Vučić i dodao da je, međutim, zahvalan EU na podršci i pomoći, na finansiranju mnogih projekata i programa.

Kad je reč o problemima s Kosovom, Vučić je rekao da je na sastanku pomenuo pet spornih stvari koje su se desile u prethodnih desetak dana: pokušaj formiranja vojske Kosova, usvajanje rezolucije o prekidu dijaloga, otimanje imovine, najavu da će doneti odluku o formiranju specijalnog odeljenja za gonjenje Srba, te hapšenje predsednika opštine Ranilug, koji je, zbog toga što je u gepeku svog automobila nosio plakate sa Vučićevim likom, od strane gnjilanskog tužioca optužen za širenje verske, rasne i nacionalne mržnje.

Kaže i da je rekao da Srbija neće biti džak za udaranje nikome te da je ukazao na dvostruke aršine.

"Kad god je trebalo Srbija da se kritikuje, svi su glasni sa različitih strana, a kad je potrebno da se nekom drugom stavi do znanja da je pogrešio, to se stavi pod tepih. To su činjenice i istina, nema tu neke velike filozofije", rekao je Vučić.

Premijer je podvukao da je susret sa bošnjačkim predstavnicima uvek značajan, budući da Srbi sa njima treba da grade dobre odnose za budućnost, čuvaju mir i stabilnost.

Upitan da li očekuje reakciju iz Evrope na dešavanja na KiM, Vučić je rekao da je portparolka EK Maja Kocijančič danas u saopštenju navela da problem imovine mora drugačije da se rešava od onoga što je Priština rekla.

Na pitanje šta je još rekao kosovskom premijeru Isi Mustafi, Vučić je rekao da mu je poručio da "pusti plakate iz pritvora, automobil i da ne donosi više takve odluke".

"On je na to imao rečenicu da oni misle da je to njihova unutrašnja stvar i da imaju pravo da rade šta hoće, a videli ste da EU tako ne misli", rekao je Vučić, koji je na pitanje da prokomentariše izjavu Hašima Tačija da to nije imovina Srbije, rekao da je "Tači inače poznat kao stručnjak za pravna pitanja, što je poznato i na Balkanu, a i šire u svetu".