Vučić na Samitu u Sofiji: Daćemo sve od sebe da dođemo do rešenja za Kosovo

PANČEVO, 17. maj 2018. (TV Pančevo) – Želim da verujem da će Srbija u narednom periodu imati dovoljno snage da dođe do rešenja za Kosovo, rekao je predsednik Srbije novinarima u Sofiji. Ukazao je da se danas videlo koliko Srbija ima prijatelja i zahvalio im na podršci.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ocenio je da je Samitom Evropska – Zapadni Balkan otvoreno novo poglavlje u regionu, i da su to dobri signali za očuvanje stabilnosti, bezbednosti i sigurnosti na Balkanu, jer su se učesnici kroz otvoren i iskren razgovor bolje razumeli. Vučić je rekao da je imao dobre razgovore tokom bilateralnih susreta sa Angelom Merkel, Terezom Mej, Antoniom Tajanijem, Žan Klod Junkerom, Donaldom Tuskom i najmanje još deset premijera.

Naveo je da su razgovarali o problemima koji su pred nama, jer je to, ističe, posao lidera, a ne da govore o lepim stvarima.

Vučić je ponovio da će svakako dijalog biti nastavljen, ali da za nastavak mora da postoji ispunjenje određenih uslova. Podsetio je da treba videti prvo šta je sa Briselskim sporazumom i njegovim ispunjavanjem.

Ponovio je da nije razgovarao sa Tačijem o dijalogu, već da je sa njim razmenio samo nekoliko reči.

Sa Merkelovom, sa kojom se viđa češće, dodajući da je posebno ponosan što ona želi da nas čuje, rekao je da je razgovarao o srpskoj privredi, srpskom pravosuđu i učešću Venecijanske komisije u tome kakve će procene da donesu na ustavne amandmane.

U Sofiji je bilo razgovora i o infrastrukturnim projektima.

Dodao je da je za Srbiju važan potpisan sporazum o gasnom interkonektoru sa Bugarskom zbog problema za koji se očekuje da će nastati od 2019, pa mora brzo da se rešava, jer Srbija, kako se industrijski ravija troši više gasa, a kako skaču cene nafte i gasa, važno je da ne poskupi gas koji trošimo.

Rekao je da je Srbija imala veliku čast da bude dobro predstavljena na ovom skupu, dodajući da su pozitivno o Srbiji i njenom rukovodstvu govorili kancelarka Merkel i predsednik Francuske Emanuel Makron, što je velika čast i važna stvar.

"Videli smo danas koliko prijatelja imamo. Zahvalio bih se svima koji su se zalagali za Srbiju, od Tajanija, kancelara Sebastijana Kurca, do Viktora Orbana koji je najotvorenije tražio prijem Srbije u EU do 2025. Tražiće da to bude potpuno jasno rečeno. Svim tim prijateljima sam veoma zahvalan na podršci Srbiji", naglasio je predsednik Srbije.