Vučić: Mi ne pretimo, druge molimo da vode računa

PANČEVO, 20. april 2017. (TV Pančevo) – Premijer i izabrani predsednik Aleksandar Vučić rekao je danas da izjave vezane za ujedinjenje Albanije i Kosova ostaju samo u domenu želja, ali je zamolio njihove protagoniste da ne izlaze u javnost sa tako nečim, jer to ne doprinosi dobrim odnosima u regionu. Vučić je na konferenciji za štampu rekao da je to reagovanje Srbije na izjavu albanskog premijera Edija Rame.

Takve izjave ne doprinose stvaranju atmosfere saradnje i rada na zajedničkim projektima.

Vučić je dodao i da je svima jasno da se to neće dogoditi bez obzira na nečije želje.

- Mi nikoga nećemo da vređamo, nećemo da pretimo nikakvim izjavama. Razmišljamo pre svega o ekonomskom napretku Srbije, kazao je on u vezi nedavnih izjava albanskog premijera Edija Rame i kosovskog predsednika Hašima Tačija o ujedinjenju Albanije i Kosova.

ZA ODBRAMBENU INDUSTRIJU INjEKCIJA OD 43 MILIONA EVRA

Fabrike odbrambene industrije Srbije dobiće u narednom periodu "direktnu investicionu injekciju" od 43 miliona evra iz republičkog budžeta kako bi unapredile svoje poslovanje, i kako bi sa očekivanih 550 miliona evra ove godine, izvoz do 2020. iznosio 750 miliona evra, izjavio je premijer Aleksandar Vučić.

Vučić je, na konferenciji za medije posle sastanka sa direktorima osam privrednih društava odbrambene industrije Srbije, javnim preduzećem Jugoimport SDPR i tri remontna zavoda, rekao da bi novac koji država troši za kapitalna ulaganja trebalo da bude veći i da se koristi pametnije, odnosno na način da se u budućnosti vrati kroz veća primanja radnika i veće profite radnika.

- Zato smo danas imali važan sastanak sa predstavnicima svih fabrika namenske industrije, svih remontnih zavoda, opitnih centara, pribojskim FAP-om i svih osam osnovnih fabrika, sa izuzetkom Krušika, koji u ovom trenutku nije tražio novac, jer su zaposlili više od 1.000 ljudi u odnosu na prethodni period i rade dobro, rekao je Vučić.

SLEDI POVEĆANjE PLATA I U JAVNOM SEKTORU

Premijer Aleksandar Vučić saopštio je danas da neće ni u aprilu biti deficita, i da će to omogućiti, ako se ovako nastavi, povećanje plata i više para za penzije.

On je kazao da na današnji dan budžet Vlade ima suficit od 20,4 milijarde dinara, da predstoji isplata drugog dela penzija, ali da će april završiti u suficitu.

Podsetio je da je usvojenim budžetom i planom MMF predviđeno da imamo 53 ili 54 milijarde deficita.

- Već sada mogu reći da nećemo imati deficit zaključno sa 30. aprilom. Većim prihodima i nižim rashodima uspeli smo da uštetimo 470 miliona evra u prva četiri meseca, objasnio je premijer.

On je istakao da na osnovu tih rezultata sada možemo da ulažemo novac i podstičemo razvoj odbrambene industrije.

- Ako se ovako nastavi doći ćemo do povećanja plata za vojnike i policajcije, ali i po prvi put za javni sektor i javnu upravu, kazao je Vučić.

Ukazao je da je u planu i povećanje penzija, ali dodao da jedan odsto povećanje penzija znači 40 miliona evra.

- Ali i za to ćemo imati više novca, naglasio je Vučić.

Vlada Srbije donela je odluku da za preduzeća namenske industrije i dve kompanije koje će biti uključene u taj sistem direktno investira 42,5 miliona evra, izjavio je danas predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić, posle sastanka sa predstavnicima odbrambene industrije Srbije.

On je, na konferenciji za novinare posle sastanka, rekao da kompaniiji Zastava oružje pre kraja maja biti dato 9,7 miliona evra, za modernizaciju pogona za proizvodnju cevi, a za Prvu petoletku - namenska 3,5 miliona evra. Fabrika municije Prvi partizan iz Užica dobiće četiri miliona evra za novu fabriku, čiji kamen temeljac treba da bude položen u junu, a čačanska Sloboda dva miliona, za dve vertikalne prese - mehaničku i hidrauličnu. Zemunska firma Teleoptik - žiroskopi, koja je bila dugo u propadanju, dobiće od Vlade 6.862.000 evra, jer njeni proizvodi su sastavni deo vođenih projektila, dok će fabrika Milan Blagojević iz Lučana dobiti 4.410.000, za modernizaciju opreme i ulaganje u veću bezbednost.

Fabrika kamiona FAP iz Priboja, koja treba da uрe u sistem odbrambene industrije, dobiće 2,5 miliona evra, kao namenska sredstva za izvršavanje obaveza iz Unapred pripremljenog plana reorganizacije, ali sa obavezom da se sagleda mogućnost proizvodnje vozila sa nezavisnim vešanjem.

Ogromna je potreba tih vozila za vojsku i policiju, i spremni smo da izdvojimo koliko hoćete sredstava, samo da naрu rešenje za nezavisno vešanje i pogon na svim točkovima, objasnio je Vučić.

Vazduhoplovni zavod Moma Stanojlović iz Batajnice će dobiti četiri miliona evra, Tehnički remontni zavod iz Čačka tri miliona evra, onaj iz Kragujevca dva miliona, dok će u poligon u Nikincima, gde se ispituju nova borbena sredstva biti uložen 1,5 milion, za izgradnju tri nova objekta.

Vučić je naveo i da fabrika namenske industrije Krušik iz Valjeva nije tražila novac od Vlade, dok su u kruševački Trajal i Prvu iskru iz Bariča sredstva uložena ranije.