Vučić: Ikea način života

PANČEVO, 10. avgust 2017. (TV Pančevo) – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas, pred otvaranja Ikee, da je uzbuđen što posle 25 godina otvara robnu kuću švedskog koncerna u Beogradu i da to pokazuje da je Srbija vredna zemljam a najavio je da Ikea planira da otvori još jednu robnu kuću u srpskoj metropoli.

Posle sastanka sa rukovodiocima švedske kompanije, održan je i doručak kojim se Ikeine robne kuće tradicionalno otvaraju, a gostima se, tokom doručka, obratio predsednik Vučić rekavši da je ponosan što može da se obraća u ime Srbije. Vucić je najavio još jednu Ikeu na zapadnoj strani Beograda a veruje da neće dugo proći pre nego što ona bude otvorena i u Nišu.

Posebna filozofija ovog giganta je da se stvori bolji život, kaže Vucić i dodaje da je to cilj i naših reformi i dovođenja investitora. „Borili smo se za Ikeu, ali možemo tek delimično da budemo zadovoljni jer ne smemo da se uljuljkamo već nastavimo dalje“, kaže predsednik. On je rekao da očekuje da će ova robna kuća imati dva i po miliona posetilaca tokom sledeće godine, a to znači „da će skoro svaka porodica osetiti ukus promene“.

Tek je u 2014.došao trenutak da se vrati Ikea, i iako je ponosan što je bio tu, Vučić kaže da stidi što to nije urađeno godinama ranije. „Jedina stvar koja je nedostajala jeste volja da se uradi nešto za građane“, navodi. Sada, posle manje od tri godine inicijalnih dogovora vide se konkretni rezultati, istakao je Vučić. Predsednik je poručio da ovo treba da bude naš početak sa Ikeom koji će omogućiti bolji standard i više radnih mesta. Ova robna kuća je mnogo više od prodavnice, ona je način života i rada koji favorizuje zanat, kaže predsednik. „Moramo da učimo, napredujemo i radimo svaki dan“, rekao je on.

Na kraju svog obraćanja, Vucić se zahvalio i radnicima u Ikei i poželeo im srećan rad.

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali je rekao da je Ikea bitna zbog investicije od 70 miliona evra, više od 400 radnih mesta, ali da to nije sve. „Ikea je simbol promena, napretka u nasemgradu, to je ono što je važno“, rekao je on i dodao da posebnu zahvalnost duguje predsedniku Vučiću bez čijueg truda ne bilo ni Ikee.

Generalni direktor Ikee za jugoistočnu Evropu Stefan Vanoverbeke obratio se gostima rekavši da mu je zadovoljstvo što je Ikea otvorena danas 16 meseci nakon postavljanja kamena temeljca. Ikea Srbija je deo Ikea grupe, rekao je on i predstavio istoriju nastanka Ikee. „U Srbiju nećemo doneti samo sjajne cene već želimo da doprinesemo boljem standardu srpskog društva“, kazao je i dodao da je i predsednik Vučih inspirisan njihivim idejama na šta je posebno ponosan. Ima još mnogo posla koji tek predstoji, ali danas je dan za slavlje, poručio je on i na srpskom jeziku se zahvalio okupljenima.

Ikea, simbol kvalitetnog i jeftinog nameštaja i drugih artikala za kuću, najveći je svetski maloprodajni lanac za tu vrstu proizvoda. Ovo je prva robna kuća kompanije Ikea na tržištu Srbije i 400. na svetu, a Srbija je postala 49. zemlja u kojoj švedska kompanija ima poslovne operacije i jedino novo tržište u 2017. godini. Ikea nudi celokupan asortiman od 9.500 proizvoda po cenama na nivou robnih kuća te kompanije u zemljama u okruženju. Odštampala je katalog na srpskom jeziku u više od milion primeraka. Robna kuća ima 330 radnika, a Ikea u Srbiji ukupno zapošljava 416 ljudi, računajući i zaposlene u regionalnoj kancelariji ove kompanije za Jugoistočnu Evropu.

Objekat ima oko 35.000 metara kvadratnih, a parking može da primi 1.400 vozila. Kupci će na raspolaganju imati restoran sa oko 500 mesta, bistro, prodavnicu švedske hrane, igraonicu za decu, kao i punjač za elektromobile. Ikea je izgradila i infrastrukturu oko robne kuće u vrednosti od skoro 10 miliona evra. Robna kuća će biti otvorena svakog dana od 10 do 21 čas, dok je radno vreme restorana od 09.30 do 20 časova.

Kamen temeljac za izgradnju prve robne kuće kod Bubanj Potoka Ikea je položen u aprilu 2016. pored auto-puta Beograd – Niš, u prisustvu tadašnjeg premijera Aleksandra Vučića i generalnog direktora kompanije Ikea za Jugoističnu Evropu Stefana Vanoverbeka.