Vučić i srpski privrednici u Diseldorfu

PANČEVO, 14. maj 2018. (TV Pančevo) – Predsednik Srbije predvodi srpsku privrednu delegaciju na poslovnom forumu koji se održava 15. maja u Diseldorfu. O mogućnostima ulaganja u Srbiju, razgovaraće se sa nemačkim investitorima.

Na forumu u Diseldorfu u nemačkoj pokrajini Severna Rajna-Vestfalija, koja broji 18 miliona stanovnika i jedna je od najjačih po ekonomskoj snazi, učestvovaće predstavnici 100 nemačkih privrednika iz oko 50 kompanija iz sektora industrije autodelova, hemijske, mašinske industrije, telekomunikacija…

Biće to prilika, kako je za Tanjug rekao predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež, da naša zemlja predstavi poslovne mogućnosti nemačkim firmama, kako u sferi investicija tako i za pronalaženje novih partnera i dobavljača iz Srbije.

Na ovom forumu će učestvovati i dve naše firme koje posluju u Nemačkoj i koje tamo imaju svoja preduzeća. Reč je o preduzećima iz oblasti informaciono-komunikacionih tehnologija i termoenergetike, Roaming networks i Via ocel.

Zanimljivo je da smo baš iz ove pokrajine dobili najviše ugovora za dobavljačke firme iz mašinske i elektro industrije“, a to je zbog toga, kaže Čadež, jer su firme iz Smedereva i Zrenjanina učestvovale na Danima dobavljača prošle godine u Beogradu a nakon toga su potpisale „partneri“ nemačkim kompanijama. Podaci pokazuju da je Nemačka jedan od najvećih investitora u Srbiji i do sada je u našu zemlju investirala više od 1,9 milijardi evra.

Nemačka preduzeća zapošljavaju više od 44.000 ljudi u Srbiji, a preduzeća iz pokrajine Severna Rajna Vestfalija imaju više od sedam hiljada zaposlenih u našoj zemlji.

Ukupna razmena Srbije i ove nemačke pokrajine u prošloj godini je iznosila 619,9 miliona evra što je povećanje od 30 odsto u odnosu na 2016. godinu što predstavlja 14,7 odsto ukupne razmene koju ostvarujemo sa Nemačkom. Inače, Severna Rajna-Vestfalija je pokrajina u Nemačkoj koja učestvuje u nemačkom bruto domaćem proizvodu (BDP) sa 21,2 odsto, a u njoj sedište ima 19 od 50 najvećih nemačkih kompanija, poput T Mobile, DHL,Metro Group, Aldi, E.ON, Deutsće Post, Deutsće Telekom, Bayer, Henkel, Ford, Lufthansa, Lekkerland, Dr. Oetker…

U Srbiji već posluju kompanije iz te pokrajine poput „Metroa“, „Henkela“, „Doktor Etkera“, DHL-a, „Bajera“. Severna Rajna Vestfalija je drugi najznačajniji partner Srbije među nemačkim pokrajinama.

Severna Rajna-Vestfalija je peta pokrajina po redu u kojoj se organizuju nemačko-srpski poslovni forumi, a do sada su ovakvi skupovi organizovani u Bavarskoj, Hesenu, Hamburgu i Baden-Virtenbergu.