Vučić: Ana Brnabić novi mandatar

 

PANČEVO, 16. jun 2017. (TV Pančevo) – Predsednik Aleksandar Vučić poverio je Ani Brnabić mandat za sastav nove vlade. Vučić je rekao da nije bilo lako doneti tu odluku, te da to nije poraz za SNS, niti za bilo koga drugog, već ideja da se pronađe najbolje rešenje, a da će SPS, iako je SNS dominantnija na osnovu povrerenja građana na izborima, imati značajniju uglogu u vladi.

Vučić je saopštio da u skladu sa zakonom kao kandidata za predsednika Vlade Srbije predlaže Anu Brnabić. Budući premijer mora obezbediti dalje jačanje ugleda zemlja i dalje reforme, rekao je predsednik Srbije na pres konferenciji.

- U skladu sa tim, doneo sam odluku da Narodnoj Skupštini Republike Srbije, kao kandidata za predsednika Vlade Republike Sbije, kojime je u skladu sa zakonom obavestio da može da obezbedi većinu narodnih poslanika za izbor vlade koji će da predloži. Predlažem Narodnoj Skupštini Republike Srbije Anu Brnabić kao kandidata za predsednika Vlade Republike Srbije.

Vučić je rekao da nije bilo lako doneti tu odluku, te da to nije poraz za SNS, niti za bilo koga drugog, već ideja da se pronađe najbolje rešenje.

- Doneo sam je u skladu sa interesima Republike Srbije, u skladu sa ciljevima proklamovanim Republike Srbije, u skladu sa idejom da radom i energijom nastavimo da donosimo dobre rezultate kako za našu zemlju, tako i za naše građane.

Vučić je objasnio je da će se Ana Brnabić baviti pitanjima iz oblasti ekonomije, digitalizacije i slično, a da će Dačić voditi suštinski, politički deo.

- Ukazao sam joj na ozbiljnost posla, na neophodnu posvećenost u radi, na to kako je sve potrebno i sa koliko ljudi na dnevnom nivou da se razgovara. Uveren sam da će ona imati i snage i energije da to uradi.

"Vreme je da građani Srbije bolje i više osete napredak ostvaren u prethodnom periodu, što će se osetiti povećanjem plata u javnom sektoru i penzija za naše najstarije", naglasio je Vučić.

- Budući premijer mora da doprinese daljem smanjenju stope nezaposlenosti, odnosno rastu stope zaposlenosti, od pre pet godina 25,5% nezaposlenosti, do danasšnjih između 13,5%. I dalje tim rezultatima nismo zadovoljni i naša želja je da spustimo nivo nezaposlenosti ispod 10%. Takođe neophodno je da se obavi završetak rekonstrkcija i obnova javne namene. Do sada smo ili završili objekte ili pokrenuli javne nabavke za 297 objekata, na šta sam veoma ponosan.

Kako je najavljeno, Brnabićeva bi trebalo da pred poslanicima predstavi ekspoze 21. juna, dok će nova vlada, najverovatnije, položiti zakletvu 22. juna.