Vučić: Srbija se neće vraćati u mulj svađa i političkih sukoba

PANČEVO, 8. januar 2016. (TV Pančevo) – Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da Srbija želi najbolje moguće odnose sa zemljama regiona, jer, kako je rekao, niko nije lud da sprovodi najteže reforme, a kad stvari krenu nabolje da se vrati u duboki mulj svađa i političkih sukoba. On je u intervjuu za Radio Slobodna Evropa ponovio posvećenost svoje vlade politici regionalnog pomirenja, najboljih mogućih odnosa sa Bosnom i Hercegovinom i nastavku dijaloga sa Kosovom.

Povodom predstojeće posete Banjaluci i prisustvovanja proslavi Dana Republike Srpske, koji je Ustavni sud BiH proglasio neustavnim, Vučić je pozvao sve kritičare njegove posete da najpre saslušaju ono što će reći na proslavi, a da nakon toga donose sud o toj poseti.

Podsetivši da je Srbija garant Dejtonskog sporazuma, ali da i svojom politikom čuva integritet Bosne i Hercegovine i integritet entiteta Republike Srpske unutar BiH, Vučić je poručio: „Saslušajte to što je šta ću da kažem u Banjaluci, u Republici Srpskoj, i molim vas da posle toga donosite svoj sud”.

Govoreći o nastavku dijaloga sa Kosovom, Vučić je rekao da Srbiju očekuju teški razgovori sa Prištinom, da problemi moraju da se rešavaju, jer je to i u interesu Srba na Kosovu, ali i Albanaca, te najavio da će razgovori Beograda i Prištine biti nastavljeni 27. januara u Briselu.