Vučić: Neki misle da Srbija nije dovoljno pregažena i ponižena

PANČEVO, 14. novembar 2017. (TV Pančevo) – Neki misle da Srbija nije dovoljno pregažena i ponižena i da je samo pregažena i ponižena Srbija dobra Srbija, rekao je danas predsednik Aleksandar Vučić povodom stava Bakira Izetbegovića o priznavanju Kosova i Metohije i ocenio da će ta izjava imati dalekosežne političke i pravne posledice.

„Taj intervju komplikuje mnogo toga u regionu“, rekao je Vučić novinarima, a na relativizovanje težine Izetbegovićeve izjave uzvratio opaskom da bi on, da je rekao da treba priznati nezavisnost Republike Srpske, završio u Hagu. „Reč je o ozbiljnijoj izjavi nego što bilo ko u Srbiji u ovom trenutku može da sagleda“, rekao je srpski poredsednik.

Smatra da se „mnogo toga promenilo tim intervjuom“ i najavljuje da će „srpski odgovor uslediti za nekoliko dana“. „Mnogo se toga promenilo tim intervjuom, i ne samo da se on (Izetbegović) nada priznanju Kosova, a da se teritorijalni integritet BiH brani ratom, dok s druge strane, kako ispada, Srbija valjda treba da isporuči delove svoje teritorije uz kafu i ratluk“, primetio je Vučić te poručio da je reč o mešanju u neka posla s kojima on nema nikakve veze niti na to ima prava.

Vučić ukazuje da je Izetbegovićev intervju kompleksan i da će imati dalekosežne političke i druge posledice, da će Srbija sve ozbiljno sagledati, iz svih uglova, i probati da nađe najbolje rešenje, ali i da je jasno da treba sami pametno da radimo, jer nećemo imati podršku međunarodne zajednice.

Istakao je, odgovarajući na pitanja novinara, da ne bi u ovom trenutku da govori o tome kakav će biti srpski odgovor, da je potrebno da prođe nekoliko dana, ali je i primetio da je kojim slučajem on dao takvu izjavu – već bi „nam ceo svet pao na glavu“. „Šta bi bilo da sam izgovorio da RS treba da bude nezavisna, oterali bi me u Hag u roku od 15 dana“, primetio je.

Ali, kako je dodao, na račun Srbije može da izgovori ko šta hoće, šta im padne na pamet, zato, poručio je, i bole priče iz sveta o tome da sve strane treba da se smire. Šta to znači, zapitao je, da se sve strane smire, kad on, kako je rekao, juče nije izgovorio ni reč na tu temu. Pitam se koje su to strane, nisam juče ništa rekao, koje su to strane“, zapitao je i dodao da kad je reč o komentaru Saše Jankovića na Tviteru povodom izjave Izetbegovićam, a gde on optužuje Vučića da opet izaziva problem da bi navodno rešvao, predsednik Srbije rekao je da ne može da komentariše one koji uvek idu protiv svoje države, „čak i kad nemaju nikakav razlog“.

„Vučić pravi krizu, valjda zato što sam juče udisao vazduh“, primetio je i naveo da će srpski odgovor na Izetbegovića uslediti narednih dana, te pomenuo da će sednica Saveta za nacionalnu bezbednost tim povodom biti održana u četrvtak.

Zaključio je da u ovom slučaju moramo da donosimo najbolje odluke za svoju zemlju i narod, ali ne da budemo dvolični tako što štitimo sebe, a zalažemo se za secesiju u drugim državama.

Na pitanje da li neko iz međunarodne zajednice stoji iza Izetbegovićevog stava, odnosno da li mu je neko dao vetar u leđa, rekao je: „To ne znam. Ono što mogu da vam garantujem to je da naša suza neće naići ni na tugu, ni na plač, ni na razumevanje međunarodne zajednice. Oni će reći,“ e pa to je sve u redu, i mi smatramo da je Kosovo nezavisno“, oni će reći “pa to se podrazumeva, ali vi Srbi nemate pravo da se žalite na bilo šta, vaš teritorijalni integritet je srušen, zgažen“, govorim iz njihovog ugla, i to su sad nove činjenice“, rekao je Vučić.

Kada im, navodi, kažete kako to danas štite teritorijalni integritet Španije, BiH i svih mogućih, a srpski integritet i celovitost niste štitili pre devet godina, stanu pogledaju u plafon ili u nebo i baš ih briga za sve i to će da se nastavi.

„Biće nam još teze i oko KiM i svih drugih pitanja zato što neko u svetu smatra da Srbija nije dovoljno poražena dok nije sasvim pregažena i ponižena. Moj posao kao predsednika Srbije je da im ne dozvolim, ma koliko jaki i moćni bili, ni da Srbiju pregaze i da ne dozvolim da ikada Srbiju i građane Srbije ponize. I tako ću da se držim“, istakao je Vučić.