Vučić: Dualno obrazovanje najvažnija tema za budućnost

PANČEVO, 12. septembar 2016. (TV Pančevo) - Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić, ocenio je danas da je dualno obrazovanje potrebno Srbiji jer se njen razvoj zasniva na rastu industrije, koja se sada suočava sa nedostakom obrazovane radne snage.

Obrazovanje je jedna od tema koja je usko vezana sa rastom bruto domaćeg proizvoda, zapošljavanjem, životnim standardom, sa svim najvažnijim pitanjima u kojima Srbija treba da postigne najbolje rezultate, izjavio je predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić na stručnom skupu “Mladi i nezaposlenost - kako uspostaviti snažne veze između obrazovnog sistema i privrede” . On je dodao da će za dualno obrazovanje biti potrebno vreme, a takvo obrazovanje je za Srbiju od prioritetnog značaja.

- Dualno obrazovanje je neophodno Srbiji pre svega zbog činjenice da se naš rast zasniva na rastu industrije. Rast i razvoj naše industrije se suočava s ozbiljnim nedostatkom, a to je nedostatak obrazovane radne snage. Pod tim ne mislim samo na tehnološke inženjere, već je to kod nas nedostatak varilaca, mašinbravara, stolara i vodoinstalatera – naveo je Vučić.

Vučić je napomenuo da je obuhvat građana srednjoškolskim i visokoškolskim obrazovanjem mala, a kvalitet obrazovanja, sa izuzetkom beogradskog univerziteta, relativno je nizak.

- Stopa nastavka školovanja od osnovne do srednje škole je 92%, dok osam odsto ne nastavlja školovanje. U strukturi najveći broj građana ima srednjoškolsko obrazovanje 52 odsto, dok je visokoobrazovanih, pri čemu ni to ne bih rekao, jer je deo diploma stečenih ne uvek ni na legalan način, a niti postoji pravo znanje, ispod 18 odsto - rekao je Vučić.

Među mladim nezaposlenim ljudima 62% nema apsolutno nikakvo radno iskustvo, upozorio je Vučić i dodao da 150.000 mladih se niti školuje, niti radi, dok je zabeležno skromno povećanje zaposlenosti mladih ljudi na 19,7 odsto.

- Imamo četvrtinu nezaposlenih koji su mlađi od 30 godina i to je jedan od ključnih problema. Smanjili smo nezaposlenost sa 26% na 16%, ali je to i dalje veliki nivo nezaposlenosti. To je za šest procenata više od proseka EU – izjavio je Vučić.

Sadašnji sistem srednjeg stručnog obrazovanja u Srbiji je prevashodno školski, a učenje kog retko ima, odvija se u virtuelnim školskim radionicama, ne u preduzećima i to predstavlja jedan od ključnih problema, zaključio je Vučić.