Vučić danas nastavlja posetu Indiji

PANČEVO, 10. januar 2017. (TV Pančevo) – Unapređenje ekonomske saradnje i političkih odnosa i dolazak indijskih investitora u Srbiju biće među najvažnijim temama tokom posete Indiji, izjavio je sinoć premijer po dolasku u Indiju.

Vučić je sinoć razgovarao sa potpredsednikom Vlade Ruske Federacije Dmitrijem Rogozinom o saradnji dve zemlje, ali i o podršci Rusije unapređenju odnosa Srbije sa Indijom.

Premijer je novinarima u Ahmedabadu, gde se sastao sa Rogozinom, rekao da su Rusi više godina prisutni u Indiji, sa kojom imaju odličnu ekonomsku saradnju, te da Srbija od Rusije može da očekuje podršku kako bi bila prisutnija na ogromnom tržištu Indije.

U nastavku posete premijer Vučić će razgovarati i sa predstavnicima najvećih indijskih kompanija i prisustvovati svečanom otvaranju Mumbajske berze. “Vibrant Gudžarat globalni samit” predstavlja jedan od najznačajnijih političko-ekonomskih skupova u Indiji. Samit okuplja šefove država i vlada, korporacija, predstavnike privrednih komora i industrijskih asocijacija, malog i srednjeg preduzetništva, naučnike i eksperte.

Na samitu se očekuje učešće predstavnika više od 100 država, 2.000 indijskih i stranih kompanija i više od 2 miliona posetilaca. Partnerske zemlje su SAD, Francuska, Velika Britanija, Poljska, Holandija, Danska, Singapur, Kanada, UAE, Australija i Japan.

U radu samita fokus će biti na sledećim sektorima: aeronautika, poljoprivreda, prehrambrena industrija, biotehnologija, hemijska i petrohemijska industrija, odbrana, građevinarstvo, elektronika, inovacije, istraživanje i razvoj, informacione tehnologije, zdravstvo, farmacija, životna sredina, obnovljiva energija, veliki infrastrukturni projekti, transport, lučki saobraćaj, preduzetništvo, tekstilna industrija, urbanizam i turizam.

Gudžarat spada među ekonomski najrazvijenije indijske države i predstavlja poslovnu kapiju sveta prema ostalim delovima Indije.

U Gudžaratu se nalazi najveća rafinerija u svetu i četvrta najveća čeličana. Najveći je indijski proizvođač farmaceutskih, hemijskih i petrohemijskih proizvoda i najveći svetski proizvođač obrađenih dijamanata. Gudžarat beleži rast stranih direktnih investicija od 30 posto godišnje. Ima više od 2 miliona makro, srednjih i malih preduzeća, koja upošljavaju 15 miliona ljudi. Profilisao se i kao jedan od najvećih azijskih centara industrije automobila i autodelova, gde svoja postrojenja imaju General Motors India, TATA, AMW, kao i druge kompanije.