Tri kutije sedativa godišnje

PANČEVO, 19. avgust 2011. (TV Pančevo) – Nova lista lekova koja se primenjuje od jula meseca najrestriktivnija je za pacijente koji koriste terapiju za smirenje. U toku godine izabrani lekar sedative može da napiše samo za tromesečnu terapiju bez nalaza neuropsihijatra.

Nova lista lekova Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje koja se primenjuje od 28. jula donela je najveće promene za pacijente koji koriste lekove za smirenje. Njima će ubuduće izabrani lekari moći da u toku godine, na recept prepišu tri kutije sedativa bez nalaza neuropsihijatra.

- Prepisivanje sedativa kao što su bensendin, bromazepan, sa izlaskom ove nove liste lekari mogu da pišu samo 3 meseca u godini a posle toga je neophodan nalaz lekara specijaliste istakla je dr Vesna Radmanović spec. opšte medicine.

Početkom juna počele su redovne kontrole lekarskih kartona koje obavljaju nadležni iz Pančevačke Filijale za zdravstveno osiguranje, kako bi se smanjili troškovi i neracionalno pisanje pojednih lekova.

- Samo u prva 3 meseca ove godine podignuto je 2 miliona i 300 hiljada kutija lekova više nego u prva 3 meseca prošle godine. Ako se taj trend nastavi, do kraja godine, doći ćemo do 100 miliona kutija više koje se prepisuju o trošku Republičkog zavoda. Iz tog razloga smo krenuli u kontrole. Nema potrebe da se pacijenti brinu jer neće biti oštečeni. Ukoliko otkrijemo da je bilo nekih nepravilnosti, lekar će morati da snosi sankcije jer sa njima potpisujemo ugovor. Ono što su dužni u dogovoru sa Filijalom moraće da vrate novac navodi dr Slavica Đurica direktorka Filijale za zdravstveno osiguranje.

Nova lista lekova donela je olakšice pojedinim pacijentima koji boluju od hipertenizije čiji je uzrok nepoznat, zatim od pojedinih vrsta leukemija, kao i za retke plućne bolesti, citostatike i druge bolesti za čije lečenje se do sada lekovi nisu nalazili na pozitivnoj listi.