Srbija će i dalje igrati važnu ulogu u očuvanju mira u regionu

PANČEVO, 6. oktobar 2018. (TV Pančevo) – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je možda preterano jako upozorenje predsednika Evropske komisije Žan Kloda Junkera da će na Balkanu biti kao 90-tih ako mu se uskrati EU perspektiva, ali da ne bi ni potcenio procene šefa evropske „vlade“, kojeg smatra veoma ozbiljnim političarem.BiH izbori:Sukob među Srbima u RS bio bi katastrofa.

Tokom boravka u Sremskoj Mitrovici gde je prisustvovao otvaranju novog pogona kompanije „Labor Srb“, predsednik Srbije Vučić osvrnuo se i na situaciju u regionu i političke prilike u regionalnim i unutrašnjim okvirima.

BiH izbori:Sukob među Srbima u RS bio bi katastrofa

Sukob među Srbima u RS bio bi katastrofa, rekao je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić i istakao da se nada da među Srbima u Republici Srpskoj tokom izbora i nakon njihovog završetka neće doći ni do kakvog sukoba.

Vučić je Sremskoj Mitrovici upitan da li je i koliko zabrinut zbog situacije u RS i da li očekuje da izbori i period posle njih prođu bez sukoba među Srbija, kratko rekao:

„Ja se tome nadam, sve drugo bi za Srbiju i RS bila katastrofa“.

To je, dodao je, sve što danas može da kaže po tom pitanju, da ne bi činio ono što, kaže, čine drugi, na dnevnom nivou, kada su u pitanju RS i BiH.

Vučić:Ne bih potcenio Junkera i njegove procene

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je možda preterano jako upozorenje predsednika Evropske komisije Žan Kloda Junkera da će na Balkanu biti kao 90-tih ako mu se uskrati EU perspektiva, ali da ne bi ni potcenio procene šefa evropske „vlade“, kojeg smatra veoma ozbiljnim političarem.

Istakao je da će Srbija i dalje igrati važnu ulogu u očuvanju mira u regionu:

„Mi ćemo čuvati mir, prelazićemo preko provokacija iz regiona, čuvaćemo i sebe i druge“, rekao je srpski predsednik.

Povodom različitih medijskih napisa, koji su Junkeru pripisivali sklonost alkoholu, Vučić je rekao da je reč o veoma ozbiljnom i vrednom čoveku, političaru koji je više puta ubedljivo pobeđivao u svom Luksemburgu na izborima, te o fantastičnom znalcu ekonomije.

Pozivanje na prošlost, bez ideja za budućnost

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je danas da svi oni, koji moraju da se pozivaju na nešto što su radili pre 18 godina, očigledno nemaju nikakve stavove, a još manje ideja za budućnost.

On je, nakon otvaranja novog pogona „Labor Srba“ u Sremskoj Mitrovici, odgovarajući na pitanje novinara šta misli o onima koji se pozivaju najviše na 5.oktobar, a koji su bili deo tadašnjeg režima, posebno Janković i Ðilas, rekao da se on, za razliku od njih, poziva samo na ono što je radio i šta će raditi u budućnosti.

„Svi ti koji moraju da se pozivaju na to što su radili pre 18 godina i kakve su stavove imali, znači da nemaju nikakve stvave, a još manje ideje za budućnost. Ja ću da se pozivam na ono što sam uradio od fabrika u prošlosti i uvek sa tim što možemo da uradimo u budućnosti i šta možemo da radimo u budućnosti. To je ono što ozbiljni ljudi treba da rade, a ne da govore “ja sam pre 18 godina govorio to““, poručio je Vučić.

Ukazao je da je Ðilas „lagao nešto oko žvaka“ i da je multimilioner postao tek 2007. godine.

„Mnogo si pametan bio. Nisi ništa uradio, osim što si postao mnogo bogat, a narod siromašan. Osim što ste doveli javni dug na 80 odsto, osim što ste kažete da ste ga doveli formalno na 56 odsto BDP-a, a treba više godina da se zaustavi njegova progresija. Osim što su nas doveli formalno do nivoa nezaposlenosti od 26 odsto, čime smo bili formalno iza Albanije i Crna Gore, a danas smo od njiih mnogo bolji. Što smo imali 27 do 28 odsto stranih direktnih investicija, a sada 56 odsto u celom regionu“, rekao je on.

Vučić je kazao da govore da će sada nekog da biju, da nešto spaljuju, pa opet nešto da kradu…

„Kada kradu iz skupštine Glišića i Stevanovića, dvojicu najpoznatijih srpskih impresionista, to pokazuje da su to vrlo “stručni lopovi“, koji su znali šta kradu. Običan čovek to ne zna. Za lopovluk su čudo“, naglasio je on.

Poručio je da to što će nekog da biju, izbacuju i spaljuju mogu da okače mačku o rep.