Selaković u ime predsednika položio venac na Avali

PANČEVO, 11. novembar 2017. (TV Pančevo) – Dan primirja u Prvom svetskom ratu biće obeležen danas u 11 sati u Srbiji kao i u mnogim zemljama širom sveta državnim manifestacijama u znak sećanja na 11. novembar 1918. godine kada je na snagu stupilo primirje u Prvom svetskom ratu.

Dan primirja, koji je u Srbiji državni praznik, ustanovljen je u znak sećanja na 11. novembar 1918. godine kada je u Francuskoj u specijalnom vagonu maršala Ferdinanda Foša u 11 sati potpisano primirje u Prvom svetskom ratu. Primirje je bilo na snazi sve do zaključivanja konačnog mirovnog sporazuma u Versaju 28. juna 1919. godine.

Generalni sekretar predsednika Srbije Nikola Selaković, kao njegov izaslanik, u pratnji ministra odbrane Aleksandra Vulina i komandanta Garde general-majora Milomira Todorovića, položio je danas lovorov venac na Spomenik Neznanom junaku na Avali, povodom Dana primirja u Prvom svetskom ratu.

Kako je saoptilo Ministarstvo odbrane, u spomen-knjigu Selaković je upisao:

„Već skoro jedan vek Srbija živi u slobodi i u Srbiji živi ideja slobode koju ste vi utemeljili. Valjda pobeda nije samo vojna, već je apsolutna. Ona je postala merilo našeg delovanja i putokaz ka vrhovnoj vrednosti – ideji slobode. Žrtvu koju ste podneli srpstvo će pamtiti dokle postoji.“

Uz intoniranje himne Selaković je položio venac sa posvetom – Junacima Velikog rata, ponosni potomci – predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić.

Centralna državna ceremonija povodom Dana primirja, koju je predvodio ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević, održana je danas kod Spomen-kosturnice branilaca Beograda u Prvom svetskom ratu.

U Somboru je danas obeležena 73. godišnjica od Batinske bitke, a premijerka Ana Brnabić je istakla da Srbija ponosno čuva uspomenu na sve heroje koji su položili život za slobodu, uz poruku da današnja Srbija počiva na istim vrednostima, antifašizmu i slobodarstvu, i da se naša politika ni do danas nije promenila.