Popis je obavezan

PANČEVO, 3. oktobar 2011. (TV Pančevo) – Prva dva dana popisa stanovništva, domaćinstava i stanova u Pančevu protekla su po planu i bez problema. Građani su u obavezi da odgovore na većinu pitanja, a za one koji odbiju da prime popisivače, predviđene su i novčane kazne. Popis će trajati do 15. oktobra, a prvi preliminarni rezultati popisa biće objavljeni 15. novembra.

Jedan od 620 popisivača u Pančevu, Dejan Nakić, sprema se za posao. Pre polaska, on pakuje popisne listiće u providnu torbu sa logom popisa i legitimaciju sa slikom i pečatom. Sa sobom nosi i punomoćje koje je u obavezi da pokaže građanima, ukoliko na tome budu insistirali.

- Nisam obišao puno stanova, jer su nam instruktori savetovali da prvih dana ne popisujemo mnogo stanova. Uradio sam 15 domaćinstava do sada, kaže Dejan Nakić.

Nakić bi trebalo da do 15. oktobra popiše 94 domaćinstva u 2 zgrade. Za svoje komišije, za sada, ima samo reči hvale.

- Odziv stanara je jako dobar. Imao sam predrasuda o tome da li će biti dobar odziv stanovništva, ali do sada u ovih 15 stanova nije bilo nikakvih problema zato što su to moje komšije, i poznajem ih dugi niz godina. Sasvim su prijatni i korektni. Daju sve validne podatke i sve pohvale za moje stanare, ističe Nakić.

Radno vreme popisivača traje od 8 do 20 sati. Svako domaćinstvo moraće da bude popisano. Popisivači su dužni da 3 puta obiđu neki stan, ukoliko u prvom navratu ne nađu nikoga.

- Naša dužnost je da ostavimo listić na kome se navodi kada ćemo sledeći put doći do tog stana i u koje vreme. Stanari su dužni da nam izađu u susret i da u naznačeno vreme budu kod kuće da bismo sproveli popis. Ako slučajno nisu u mogućnosti da budu kod kuće u naznačeno vreme, mogu da na tom listiću napišu koje vreme njima odgovara, dodaje Nakić.

Na ovom popisu građanima će biti postavljeno 71 pitanje. Zakonska obaveza građana je da daju odgovore na sva pitanja, a izuzetak predstavljaju jedino pitanja o nacionalnosti, jeziku, veroispovesti, kao i set pitanja o socijalnoj integrisanosti.

Na ovogodišnem popisu naći će se pitanja o invaliditetu, bračnom statusu ili kompjuterskoj pismenosti, kojih ranijih godina nije bilo. Pitanja obuhvataju i migracije između dva popisa kako bi se znalo koliko naših građana živi u inostranstvu, koliko njih se vratilo u zemlju, koji su bili razlozi odlaska ili povratka, kao i koliko je njih došlo sa Kosova i Metohije.

- Popisivači koji su radili sa mnom u timu rekli su da ljudi dobro reaguju i da ih puštaju u svoja domaćinstva. Rekli su da su obavešteni o popisu i da su iz medija čuli da počinje popis. Jedine situacije kada popisivači nisu mogli da obave popis, bilo je tamo gde su naišli na porodična okupljanja, ili ručka zbog vikenda, il isu bila deca sama kod kuće. Ostalo je sve bilo u redu navela je Marija Ćurčin jedan od instruktora popisivača.

Ukoliko neko odbije da popisivaču odgovori na neka pitanja ili odbije da učestvuje u popisu, kazna predviđena Zakonom o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova iznosi od 20 hiljada do 50 hiljada dinara.

- Po važećem Zakonu o popisu predviđene su novčane kazne. Građanska dužnost je da se odazovu popisu. Ukoliko do takvih situacija dođe, mi ćemo ih primenjivati, ali nadamo se da do toga neće doći dodala je Ćurčin.

U Zavodu za statistiku navode da je u interesu građana da odgovore na pitanja, kao i da će podaci o njima biti zaštićeni i tajni, i neće biti dostupni bilo kom organu ili instituciji na korišćenje, osim što će se koristi u statističke svrhe.