Ministar prosvete u poseti Kovinu

PANČEVO, 20. april 2017. (TV Pančevo) – Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja u Vladi Republike Srbije Mladen Šarčević posetio je Kovin gde je održao sastanak sa Aktivom direktora škola iz Južnog Banata, nakon čega se sastao sa predsednicom opštine Kovin Sanjom Petrović. Prilikom posete Kovinu ministar prosvete obišao je i tri škole u ovoj opštini.

Ministar prosvete Mladen Šarčević u Kovinu je razgovarao sa članovima Aktiva direktora škola Južnog Banata, koji su imali priliku da mu ukažu na aktuelne probleme u prosveti, i da sa njim razgovaraju i o samim izmenama Zakona o obrazovanju.

- Tu su bile novine oko trenutnih izmena plana i programa nastave, odnosno dopuna postojećih, za peti razred, kao i dogovor o tome kako će izgledati reforme u programu, uz koji slede obuke, tako da su oni mogli u neposrednom razgovoru da postave sva bitna pitanja i da celu priču oko buduće reforme obrazovanja sagledaju iz svih uglova i da shvate da je ona temeljna i potpuna – izjavio je Mladen Šarčević, ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja u Vladi Republike Srbije.

Nakon sastanka sa predsednicom opštine Kovin Sanjom Petrović ministar Šarčević je obišao i Srednju stručnu školu “Vasa Pelagić” za koju je rekao da je dobar primer svim ostalim školama.

- Upravo ovakvi modeli u ovakvim samoupravama dobra su rešenja. Fleksibilni, bolji izbor, gde nemate dominantnu granu poljoprivrede, tako da je jako važno da oni obrazovne profile mogu iskoristiti za zaposlenje. Vidim da su deca vaspitana i da postoji red u ustanovi. Primetio sam, kao dugogodišnji prosvetni radnik, da je to jako važno. Ništa nam neće pomoći samo da ih obrazujemo za 21. vek, ako ne radimo na tome da budu civilizovani i dobri ljudi – istakao je Šarčević.

Opština Kovin ima deset osnovnih i dve srednje škole u kojima nastavu pohađa 3.157 učenika.

- Trudimo se, kao lokalna samouprava da budemo oslonac našim školama i da one mogu nesmetano da funkcionišu. Za ovu godinu smo izdvojili 15% od celog budžeta za školstvo . Za 10 škola dali smo oko 93 miliona dinara za ovu godinu. Međutim, ne smemo se osloniti samo na svoj budže, jer je školama potrebno mnogo više, tako da smo iskoristili mogućnost kod Kancelarije za javna ulaganja pri Vladi Republike Srbije. U toku prošle godine smo konkurisali sa pet projekata za obnovu pet naših škola i stigla nam je radosna vest od Vlade, sa zaključkom da su nam odobrena sredstva za finansiranje obnova dve škole, to je škola u Dubovac i škola u Bavaništu, sa popriličnom vrednošću. Škola u Dubovcu je po projektu dobila 37 miliona dinara, a u Bavaništu oko 60 miliona dinara – kazala je Sanja Petrović, predsednica Opštine Kovin.

Ministar Šarčević je sa predsednicom opštine Kovin posetio i Osnovnu školu "Paja Marganović", u Deliblatu i Osnovnu školu "Miša Stojaković u Gaju.