Mihajlović: Počinje obnova dve operacione sale u Urgentnom centru

PANČEVO, 20. mart 2017. (TV Pančevo) – Potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović najavila je da će za desetak dana početi obnova dve operacione sale u Urgentnom centru u Beogradu. Ona je podsetila da je Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture obezbedilo 260 miliona dinara za pripremu projektno-tehničke dokumentacije za sedam zdravstvenih institucija.

Iz kredita Banke za razvoj Saveta Evrope biće rekonstruisani Univerzitetska dečja klinika u Tiršovoj, Klinika za ginekologiju i akušerstvo u Višegradskoj, Urgentni centar KCS, Klinika za neurohirurgiju KCS, Institut za kardiovaskularne bolesti "Dedinje", KBC "Zemun" i KBC "Dr Dragiša Mišović-Dedinje".

"To je zajednički rad Ministarstva zdravlja, Kancelarije za upravljanje projektima, svih direktora zdravstvenih centara i Kliničkog centra u Beogradu. Izdvojili smo novac, 260 miliona dinara, da uradimo sve projekte, jer bez toga nema gradnje. Već tokom leta ćemo imati izvođača za kliniku u Tiršovoj i KBC "Dragiša Mišović". To su sigurno dve ustanove koje idu odmah, budući da je jedan deo dokumentacije za 'Dragišu Mišović' potpuno spreman, a za Tiršovu se radi. Nakon toga idu i sve druge", navela je Mihajlovićeva.

Dodala je da za desetak dana počinje obnova dve operacione sale u Urgentnom centru i da je Ministarstvo zdravlja zajedno sa Urgentnim centrom pripremilo dokumentaciju.

"Mi smo upisali imovinu. Čekalo se na to oko 40 godina", istakla je Mihajlovićeva."Verujem da smo na dobrom putu da u naredne dve godine imamo sve rekonstruisano, dograđeno i izgrađeno, kako bi imali sve što je potrebno da Beograd ima", rekla je Mihajlovićeva.

Podsetila je da sa dve banke Vlada Srbije radi na obnovi zdravstvenih centara, koje finansiraju te projekte – Banka Saveta Evrope, koja će finasirati najveći deo projekta u Beogradu i EIB, zajedno sa Ministarstvom zdravlja. Navela je da svaka zdravstvena ustanova u Srbiji mora da bude dobro tehnički opremljena.

"Da naši lekari rade najbolje što mogu, a naši građani da se osećaju onako kako to dolikuje kada uđu u zdravstvenu ustanovu", zaključila je ministarka.

Pored ovih zdravstvenih centara u planu je i rekonstrukcija i adaptacija 8000 kvadrata Opšte bolnice u Pančevu, što je velika vest za građane Pančeva, građane Južnog Banata i za građane Vojvodine. U sledećih mesec dana, pošto su sredstva za rekonstrukciju i adaptaciju u potpunosti obezbeđena budžetom za 2017. godinu bez ikakvih novih zaduživanja, biće raspisana javna nabavka i očekuje se da već početkom maja se otpočne sa prvim radnovima u ovoj bolnici. Najbitnije je da tokom devet meseci izgradnje bolnice u Pančevu ni u jednom trenutku proces rada bolnice i lečenje pacijenata ne bude zapostavljeno, rekao je pokrajinski sekretar za zdravstvo, doktor Zoran Gojković, prilikom posete pančevačkoj Bolnici.